Här snålar man mest med energin

Uppdaterad: 30 apr. 2020Publicerad: 29 apr. 2020
I vilken kommun är man bäst på att vara minst slösaktig med energin? (Foto: Karine Germain/Unsplash)

Ny teknik möjliggör mer effektiv hushållning med energin som är bra för både plånboken och miljön. Men Sveriges hushåll är olika bra på att hålla nere sin elanvändning.

ANNONS
ANNONS

Sorsele i Västerbottens län är den kommun i Sverige som är bäst på att hålla energinivån nere sett till hushållens genomsnittliga elanvändning. Tillsammans med Borgholm är kommunerna de  enda där elanvändningen ligger under 10 000 kWh per år, enligt statistik från företaget Greenely, en app där man kan hålla koll på sin förbrukning både för kostnader och miljöns skull.

Ydre, Danderyd och Tranås är de kommunerna som slösar mest energi. Samtliga orter överstiger 20 000 kWh per år.

“Ett första steg i att minska sin elanvändning är att bli medveten om hur det ser ut i dagsläget. Många tar elen för given och reflekterar inte över hur mycket man använder. Det arbetar vi hårt för att förändra genom att förse svenskarna med en kostnadsfri tjänst som ger total insyn i elanvändningen. I Greenely kan du se användningen för varje timme och hur din konsumtion står sig jämfört med andra hushåll i landet. Många av våra användare har använt statistiken för
att lyckas minska sin elanvändning avsevärt, vilket är bra för både klimatet och plånboken, säger Tanmoy Bari, VD på Greenely.

Sveriges mest energisnåla kommuner

Sorsele 9 507 kWh per år

Borgholm 9 984 kWh per år

Örkelljunga 10 483 kWh per år

Mönsterås 10 770 kWh per år

Torsås 10 925 kWh per år

Sveriges mest energislösande kommuner

Ydre 24 007 kWh per år

Danderyd 22 681 kWh per år

Tranås 21 138 kWh per år

Lidingö 19 964 kWh per år

Kiruna 19 408 kWh per år

ANNONS
ANNONS