Resonemanget – här bor du gratis och blir rik – är teoretiskt men uträkningar visar att i exempelvis vissa stadsdelar i Stockholm gör rekordpriserna på bostäder de senaste tio åren att vinsten efter skatt och kostnader ligger på 9 000-11 600 kronor i månaden.

ANNONS

Hårddraget kan många parkera i soffan i sin guldgruva till bostad och bara vänta på att pengarna växer.

Det är Swedbank och Sparbankerna som konstaterar att priserna på bostadsrätter och småhus varit så kraftiga de senaste tio åren att prisuppgången i de flesta kommuner överstiger boendekostnaden, skriver TT.

I snitt är reavinsten i landet, efter skatt och boendekostnader, 2 600 kronor i månaden för en bostadsrätt på 60 kvadratmeter som köptes 2011 och såldes i år.

Stockholms innerstad toppar listan

Stockholm utmärker sig med högst reavinst, 7 524 kronor per månad. Där liksom i Göteborg och Malmö är det emellertid stora skillnader mellan stadsdelarna, det finns områden som exempelvis Rosengård-Husie och Fosie-Oxie där rearesultatet blir negativt efter skatt och boendekostnader, konstaterar TT med hänvisning till Swedbanks och Sparbankernas analys.

Men om vi stannar i centrala Stockholm. I Vasastan-Norrmalm, centrala Stockholm, Östermalm och Södermalm gör de skenande bostadspriserna mellan 2011 och 2021 att den genomsnittliga vinsten efter skatt och kostnader blir 9 000-11 600 kronor per månad.

I andra delar av Storstockholm blir reavinsten efter skatt och boendekostnader inte lika enorma, det varierar mellan någon och några tusenlappar per månad.

I riket i övrigt är det också stora variationer, men väldigt många svenskar tjänar på sitt boende och i vissa fall riktigt stora pengar, varje månad.

ANNONS
ANNONS

”Jag tycker att man ska se det här som en tankeväckare. Prisuppgångarna har varit extrema och det kommer de inte alltid att vara”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, till TT och betonar att inget givetvis i praktiken får betalt för att bo, vilket innebär att resonemanget är teoretiskt.

Läs även: Professor om bostadsrallyt: ”Man ser inte riskerna” [DagensPS.se] »