När man står inför en husförsäljning brukar säljaren titta på vad som kan fräschas upp inomhus. Kanske behöver sovrummen målas om, mäklaren tipsar dig om att lägga nytt golv i vardagsrummet eller satsa lite större och måla om utsidan av huset. Man brukar säga att större renoveringar inför en försäljning såsom att byta kök eller renovera badrummet är svåra pengar att få igen. Dock är det få som pratar om trädgården, trots att det är det första du ser när du närmar dig huset.

ANNONS

Det finns klara bevis på att fina och väletablerade trädgårdar ger ett högre värde på huset vid försäljning. En tom tomt med kala fläckar kommer inte att säljas för samma pris som ett grannhus med träd, buskar och en mysig uteplats. En undersökning från några sedan visade att en välskött trädgård kunde öka värdet med 13 procent. Vad ska du satsa på för att få en lockande trädgård?

Gräsmattan

Se till att gräsmattan är fin och grön. En gammal gräsmatta kan behöva gödslas för att få näring och bli som ny igen. En gräsmatta med kala fläckar eller gropar behöver också åtgärdas. Det går snabbt att fylla igen mindre hål med matjord och strö ut gräsfrön, tänk bara på att vattna under de första veckorna. Det går även att så på senhösten, du behöver inte vattna lika mycket och fröna väcks till liv till våren.

Uteplats

En rum utomhus där ni kan umgås, grilla, spela kort och sola är en prioritet för många husspekulanter. I relation till möjlig värdeökning är det billigt att bygga ett trädäck eller ännu bättre, en fin stenläggning. Stenläggningar ser lyxigare ut än trädäck men kräver mer förarbete för att bli bra. Har du redan en uteplats kan du se till att köpa lite utomhusinredning inför fotografering och visningar för att visa besökare vilken potential som finns. Se också över om uteplatsen behöver oljas in eller målas.

Rabatter

Rensa ogräset i rabatterna och plantera fina växter i god tid innan huset ska ut på marknaden. Använder du fröer istället för plantor kommer du undan betydligt billigare. Hos Impecta kan du köpa fröer till mängder av perenner, till och med hitta fröer från kulturväxter som kan vara till nytta i matlagningen eller i medicinskåpet. En prunkande köksträdgård får vilken trädgård som helst att se hemtrevlig ut.

Belysning

En trädgård ska även användas på kvällen vilket kräver lite belysning. I rabatter och längs gångstigar kan du sätta solcellslampor. På huset kan du montera fasadbelysning som lyser i flera riktningar. Tänk på att fast belysning såsom på fasaden eller lyktstolpar kräver att en behörig elektriker kopplar elen.

ANNONS
ANNONS

Träd

Stora träd är värda att ta hand om! Det tar åratal för träd att bli stora, det går inte att fejka inför en husförsäljning. Det är viktigt att se över äldre träd, om de börjar se risig ut kan du kontakta en arborist som undersöker trädet och kommer med rekommendationer. Träd som är på väg att dö bör fällas på en gång innan de faller av sig själv och orsakar skador på hus och tomt. Saknar du stora träd kan du alltid plantera fruktträd, ett fint äppelträd uppskattas alltid!

Impecta (skapad av)