”En sammanblandning av ingredienser skickar upp bostadspriser till tidigare icke skådade nivåer världen över”, menar ekonom i rapport och varnar för svensk bostadsbubbla.

ANNONS

Det är Bloomberg Economics som citerar ekonomen Niraj Shah och pekar på att flera nyckelindikatorer varnar för en svensk bostadsbubbla.

Sverige är inte ensam om farorna på bostadsmarknaden. Även för Nya Zeeland och Kanada utfärdas en liknande bubbelvarning, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt på Di.se med hänvisning till Bloomberg Economics.

USA:s bostadsmarknad och även den brittiska figurerar i riskzonen, framgår det.

Flera orsaker bakom bubbelrisken

Om vi håller oss till Sverige är det den rekordlåga räntan i kombination med finanspolitiska stimulanser, det höga sparandet och den starka tron på en ekonomisk återhämtning i pandemin som gör bostadsmarknaden skör.

Bostadspriserna i förhållande till hyror och inkomst, och den rådande pristillväxten är andra orossignaler i såväl Sverige som nämnda länder.

Inte sedan 2008 har bubbelvarningens indikatorer blinkat så starkt globalt som nu, framgår det.

Men Niraj Shah, ekonomen som citeras av Bloomberg Economics, anser samtidigt att åtgärder som vidtagits efter finanskrisen gör att bostadspriserna kan kylas ner i stället för att rasa.

ANNONS
ANNONS

I Sverige varnar myndigheter för att bostadsmarknaden kan komma att skaka, bland annat anses hushållens höga skuldsättning utgöra ett hot vilket fått Finansinspektionen att besluta om att återuppta amorteringskraven efter pausen under pandemin.

Läs även: Bostadsrallyt mattas av: ”Bra att det lugnar ner sig” [DagensPS.se] »