”Stockholms bostadskris är ett nationellt problem”, säger tillväxtregionrådet Gustav Hemming (C) till DN.

ANNONS

Hans utspel kommer sedan oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) uttalat sig i samma tidning i veckan om flyttrenden bland unga vuxna från Stockholm.

Enligt Aida Hadzialic handlar det om bostadsbyggande, kompetensförsörjning, arbetsmarknad och att näringslivet måste få bättre förutsättningar.

Under 2020 noterade Stockholms kommun en nettoutflyttning av 8 495 invånare och i länet är det negativa flyttnettot 5 596 personer, skriver tidningen med hänvisning till en analys från Stockholms handelskammare.

Gustav Hemming, tillväxtråd för Centerpartiet i Stockholm, påpekar att det inte bara handlar om att bygga fler bostäder.

Han säger till DN att det måste bli enklare för unga och studenter och familjer med barn att få en bostad som tillgodoser behoven.

Det är inte rimligt, anser han, att en trebarnsfamilj ska bo kvar i en etta.

Bostadspolitiken annorlunda i andra länder

På samma sätt efterlyser han en nationell politik för hur unga ska kunna ta sig in på Stockholms bostadsmarknad där bostäderna är dyra och det är dyrt att låna.

”I andra länder får ungdomar hjälp med att komma över tröskeln”, förklarar Gustav Hemming i DN-artikeln där han även hävdar att utsatta branscher i Stockholmsregionen får mycket mindre hjälp från staten än andra regioner.

ANNONS
ANNONS

Ändå är Stockholm värst drabbat i pandemikrisen, framhåller han.

”Det statliga stödet till regionala insatser för utveckling av näringsliv och arbetsmarknad är fyra kronor per invånare i Stockholm och 500–1.000 kronor i Norrlandslänen. Det finns en historik av att Stockholm inte har några arbetsmarknadsproblem, men nu har vi inte de redskap andra regioner har”, säger tillväxtrådet till Dagens Nyheter.

Läs även: Inga hinder att tomma lokaler blir bostäder [DagensPS.se] »