Dagens PS

Bostadsrally kan snart få abrupt slut

bostadstips höst
Experter ger bostadstips inför marknaden i höst, och ett av råden är att inte drivas av spekulationslust, förvänta dig inget nytt extremrally. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

Om experterna får rätt tar Sveriges bostadsrally snart abrupt slut. Risken är stor för det i höst, menar bedömarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Många som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året”, säger exempelvis Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Aftonbladet Min Ekonomi.

Han räknar med att bostadsmarknaden kyls av när utbudet ökar.

Dagens PS har rapporterat att priserna fortsatte upp i maj med 1 procent på bostadsrätter och 2 procent på villor, jämfört med april, enligt Svensk Mäklarstatistik.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter stigit 13 procent, och på villor hela 20 procent.

“Vi ser exceptionella prisnivåer på många håll i landet, i Jämtland har villapriserna det senaste året ökat med 32,8 procent och i Värmland har bostadsrätterna gått upp med 35,1 procent. Trots det ser vi ingen avmattning utan ett fortsatt stort intresse för framför allt villor, fritidshus inför sommaren”, säger Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, i en skriftlig kommentar till Dagens PS.

När vänder det?

Sommarmånaderna brukar vara lugna på bostadsfronten, men den starka prisutvecklingen tycks hålla i sig.

Frågan är hur länge? Proffsen tror alltså att landets bostadsrally snart får ett abrupt slut.

ANNONS

“Någonstans finns det en smärtgräns”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Aftonbladet och tror att återgången till ett mer normalt liv per automatik för med sig mer sansade bostadspriser.

Fler kommer då, menar hon, tveka att betala skyhöga priser för bostäder som de inte vistas i med samma frenesi som under pandemin.

Även Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, uttrycker tvivel kring att bostadspriserna fortsätter skena med tanke på att hushållens inkomster inte utvecklats i samma takt.

Ytterligare en faktor som väntas leda till en avmattning för bostadspriserna är återinförandet av amorteringskravet den 31 augusti.

Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, tror även han i AB på dämpade priser när samhället nu öppnar upp mer och vaccinationerna ökar, och livet succesivt återgår till att vara som före pandemin.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS