Inflationen fortsätter gäcka svensk ekonomi och följden kan bli en ny chockhöjd styrränta som leder till högre boräntor och mer dramatiska boprisfall.

ANNONS

Som Dagens PS berättade på tisdagen ökar priserna på alla varor utom energi, även om KPIF-inflationen (konsumentprisindex med fast ränta) sjunker i oktober jämfört med september.

Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken, utesluter inte att Riksbanken på nytt höjer styrräntan med rekordhöga 100 punkter på sitt kommande möte.

Mest talar det för att det blir en 75-punktshöjning, det torde hur som helst inte stanna vid en höjning av styrräntan med 50 punkter, skriver Löf i ett kundbrev.

Riskerna större på uppåtsidan än nedsidan

Flera bedömare som Svenska Dagbladet talat med håller med Handelsbankens prognoschef om att det nu är mer troligt att Riksbanken höjer styrräntan 100 punkter än att man nöjer sig med en 50-punktshöjning.

Bland andra Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tror det.

Även Robert Boije, chefsekonom på SBAB, menar att sannolikheten ökat för en större höjning än det statliga bolåneinstitutets tidigare prognos.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tror dock inte att Riksbanken upprepar sin 100-punktshöjning.

”Man ska komma ihåg att Riksbanken hade 50 punkter i sin prognos från förra mötet”, säger Nyman till SvD och konstaterar att en höjning på 75 punkter också är mycket.

ANNONS
ANNONS

Skulle utöka prisfallen på bostäder

SEB har tagit höjd för ett 20-procentigt prisfall på bostäder, SBAB räknar med att bostadspriserna kan falla 22 procent på villamarknaden och 19 procent på bostadsrätter, sett från toppen.

Även Handelsbanken kalkylerar med liknande prisnedgångar för bostäder.

Men stiger boräntorna ännu mer med en mer aggressiv räntepolitik från Riksbanken, då tror experterna att priserna på den svenska bostadsmarknaden kommer ta mer stryk än vad som nu ligger i beräkningarna.