Att försöka sälja sin bostad kan vara stressigt. Nu uttalar sig två experter om vad du borde och inte borde göra för att genomföra en lyckad försäljning.

ANNONS

I en artikel i Dagens Industri listar Emma Holst, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar, och Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, sina bästa knep för att höja priset inför försäljning – och vilka misstag som är vanligast.

För det första varnar Emma Holst för att renovera för mycket:

”Många bekostar lite för dyra renoveringar – man skenar i väg för mycket i stället för att tänka smart och maximera sin framtida vinst. I den här tuffa marknaden kan det bli svårare att få tillbaka pengarna”, säger hon till Dagens Industri.

Vid en större renovering ska man tänka på att använda ytorna på bästa sätt. En mer attraktiv planlösning brukar höja värdet på bostaden, enligt artikeln. Har man en större lägenhet eller villa kan man kosta på sig att välja finare material eftersom köparna förväntar sig det.

Johan Vesterberg säger att man hellre ska lägga pengarna på en öppen, social planlösning än på att inreda så ”trendigt” som möjligt.

”Man ska inte satsa på att ha det trendigt. Det som är väldigt poppis i materialval nu kan ganska snabbt gå till att inte kännas lika aktuellt och trendigt längre. Så försök att välja mer klassiska och neutrala material”, säger han till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Han framhåller också vikten av kontinuerligt underhåll om man är villaägare; att bostaden är i gott skick. Det är en dålig idé att lägga mycket pengar på badrum och kök, då köparen kan ha helt andra preferenser, enligt artikeln.

Vesterberg säger också att om hela bostaden är ett renoveringsobjekt är det bättre att överlåta det arbetet till köparen.