I sin nya prognos bedömer SBAB att ändrade konsumtionsmönster har bidragit till den stora prisuppgången på bostäder.

ANNONS

Priserna på bostäder har sedan årsskiftet stigit markant i samtliga av Sveriges regioner fram till den sista oktober i år.

SBAB har släppt sin nya prognos över svensk ekonomi och bostadsmarknad. De skriver bland annat att priserna väntas stå mer eller mindre stilla under resten av året för att därefter stiga nästa år med omkring två procent.

Men även att våra ändrade konsumtionsmönster har bidragit till att rädda bostadsmarknaden.

”Till skillnad från många andra prognosmakare trodde vi inte att bostadspriserna skulle sjunka under pandemin. Istället har vi blivit överraskade av att de gått upp så mycket som de gjort”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

”I efterhand är vår bedömning att det delvis beror på att många hushåll under året med corona värderat upp boendet i förhållande till annan konsumtion. Men också haft ekonomisk möjlighet till det då de på grund av sociala restriktioner och minskat resande inte kunna konsumera annat på samma sätt som tidigare. Man skulle kunna säga att ändrade konsumtionsmönster bidrog till att rädda bostadsmarknaden under detta coronaår”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Här hittar du SBAB:s prognos.

Läs mer: Storbanken: Prisfesten på bostadsmarknaden över [Dagens PS]