En ny rapport visar att hela 67 av landets kommuner har allvarlig bostadsbrist för unga.

ANNONS

Riksbyggens nya rapport visar att det råder allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 kommuner i Sverige. Värst drabbade är Lund, Stockholm och Göteborg där hela 90 procent av ungdomar mellan 20 och 30 år inte har råd att köpa en etta.

”Ungdomsbostadsbristen är ett utbrett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Det största hindret för en ung vuxen att köpa sin första bostad är kravet på kontantinsats om 15 procent av bostadens marknadsvärde. Därför har Riksbyggen utarbetat ett konkret förslag om hur ett statligt Ungbolån kan utformas”, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggens rapport visar att i var femte kommun har hälften eller fler ensamboende mellan 20 och 30 år inte möjlighet att köpa en etta i den egna kommunen. Storstadsregionerna och studentstäderna Lund och Uppsala är värst drabbade. Men det är även många mindre och medelstora kommuner med på listan.

Riksbyggens förslag

”Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspriser och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad. Ett Ungbolån skulle möjliggöra för tusentals unga vuxna att kunna köpa en lägenhet”, säger Johanna Ode.

Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån:

  • Lånet riktar sig till unga vuxna i åldern 18–35 år
  • Lånet omfattar maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kr per person
  • Låntagaren står själv för de återstående 5 procenten av kontantinsatsen
  • Banker kan precis som tidigare bevilja lån upp till 85% av marknadsvärdet
  • Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill
  • Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år
  • Amorteringskrav två tillämpas inte

 

Läs mer om rapporten här.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Svenskarnas dystra bild av bostadsmarknaden [Dagens PS]

Varför blomstrar bostadsmarknaden? [Dagens PS]