Mot villkor om 10-20 procent på en eventuell värdeökning är affärsidén från uppstickaren att låna ut pengar till ungas bostadsköp. 

ANNONS

Youple heter bolaget och bland investerarna finns bland andra H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson, som tidigare var vd på den svenska klädjätten.

Youple, som uppmärksammas av Di Digital, erbjuder ”billiga blancolån till unga bostadsköpare”.

Om bostaden enligt affärsidén stiger i värde vill företaget ha 10-20 procent av den eventuella värdeökningen, framgår det.

Så ser upplägget ut

”Vi ska hjälpa unga människor, som inte har rika föräldrar, att köpa sin första bostad”, säger Diviesh Vithlani, vd och grundare på Youple, till Di Digital som förklarar att det skräddarsydda blancolånet som ska sänka trösklarna för unga att komma in på den extremt svårforcerade bostadsmarknaden är på 10 procent av bostadens värde.

Därmed får bostadsköparen bekosta 5 procent av kontantinsatsen ur egen ficka, förslagsvis med ett vanligt banklån.

Kravet är att amortera 10 procent på lånet varje år.

Det så kallade startlånet har ingen ränta i vanlig mening, men däremot villkoras det alltså av att bostadsköparen ger tillbaka 10-20 procent av den värdeökning bostaden haft vid försäljning.

ANNONS
ANNONS

Säljs bostaden med förlust tar Youple på sig att stå för likviden om det inte täcker resterande lånekostnader.

Youple, som funnits sedan 2015, med lite olika affärsidéer under resans gång, uppges nu fylla kassan för att nästa år lansera sitt okonventionella lån till unga bostadsköpare.’

Läs även: Tänk på det när du köper bostadsrätt [Dagens PS]