Dagens PS

7 av 10 hushåll tror på bostadsrally

73 procent av hushållen i SEB:s boprisindikator tror på stigande bostadspriser. (Foto: TT)
I Stockholm och Göteborg fortsätter priserna på bostäder falla
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 juli 2017Publicerad: 10 juli 2017

SEB:s boprisindikator ligger fortsatt på den höga nivån 63. Det är samma som föregående månad och femte månaden i rad som boprisindikatorn är över 60.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av de tillfrågade hushållen svarar 73 procent att de tror på stigande priser under det kommande året. Det är en nedgång med en enhet jämfört med föregående månad. Andelen som tror på fallande priser sjönk också med en enhet från 11 till 10 procent. Andelen som tror på oförändrade priser är kvar på föregående månads nivå på 11 procent, enligt pressmeddelandet.

Ingen effekt

“Hushållens tro på fortsatta bostadsprisuppgångar är för närvarande mycket stabil. Varken sommarstiltje på bostadsmarknaden eller de återkommande diskussionerna om nedgångsrisker och tuffare amorteringskrav har ännu haft någon större påverkan på boprisförväntningarna”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,06 procent. Det är en uppgång från förra månaden då förväntningarna låg på 0,00 procent.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar fem procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en tangering från förra månaden och andelen hushåll som planerar att binda räntan har nu under 3,5 år legat i intervallet 3-7 procent.

Då höjs reporäntan

“Det blir allt tydligare att nästa ränteändring kommer att bli en höjning och att tidpunkten för den rycker närmare. Än tydligare blev det efter det senaste riksbanksbeskedet den 4 juli (som dock inte hann påverka den här undersökningen mer än mycket marginellt) och mycket talar för att fler än idag bör ha åtminstone en del av sina lån till bunden ränta. Eftersom de bundna räntorna tenderar att stiga först, finns en risk att många hushåll för sent upptäcker att de har alltför dålig riskspridning på sina bolåneräntor”, säger Jens Magnusson.

Det skiljer fortsatt lite mellan regionerna som nu ligger i spannet 60 till 69. Enda uppgången för juli är i Västra Götaland där boprisindikatorn ökar med två enheter från 66 till 68 mätt som två månaders medelvärde. I de resterande regionerna Norrland, Svealand utom Stockholm, Östra Götaland, Stockholm och Skåne sjönk indikatorn.

ANNONS

Som mest sjönk den i Svealand utom Stockholm där den backade med 10 enheter från 70 till 60. I Stockholm backade den med fyra enheter från 66 till 62. I Skåne från 65 till 62 där den nu har backat de senaste fem månaderna från en toppnotering på 74 i mars. I Norrland backade den från 67 till 64 och i Östra Götaland från 72 till 69.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1.000 intervjuer och genomfördes under perioden 26 juni till 4 juli.

MISSA INTE: Expert: Så stoppar vi bostadsbubblan  >

LÄS ÄVEN: “Hushållen maktlösa” när bubblan spricker  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS