Hon fick 5.000 kronor i konfirmationspresent. Där och då tog allting fart. Hon fortsatta sedan spara och som 18-åring klev hon in på börsen. Här är hennes enkla men ack så värdefulla spartips till dig som drömmer om att göra samma euforiska resa.

ANNONS

”Det handlar om att hela tiden tänka på att minimera utgifterna. Kanske också om att ta sig tiden att prioriterar det”, säger Ellinor Johansson, som i dag är 30 år, till Aftonbladets Min Ekonomi.

De där fem tusenlapparna hon fick i present vid konfirmation blev grundplåten till den första miljonen, som Ellinor fick uppleva för bara ett par veckor sedan, berättar tidningen.

”Det var en häftigt känsla. Jag satt och räknade hur många siffror det var. Att det var sjusiffrigt var verkligen: ’oj, shit alltså'”.

Ellinor betonar att hon inte är någon snåljåp. Däremot är hon sparsam. När hon var yngre lade hon undan studiebidraget. Hon hoppade över latten i gymnasiet och bjöd hem kompisarna på fika i stället.

Sedan, när hon blev äldre och började jobba, stoppade hon envist undan hela 50 till 60 procent av lönen, framgår det.

Hon tar med sig eget kaffe till jobbet i en termos i stället för att betala överpris för en kopp ute. Dessutom lagar hon matlådor för hela arbetsveckan och skippar dyra uteluncher.

Ellinor framhåller i AB att det handlar om att ”minimera utgifterna”. Hon bor i en bostadsrätt, men den är billig i drift.

ANNONS
ANNONS

Nu, när hon redan lyckats skrapa ihop sin första miljon, fortsätter hon att spara på börsen och har siktet inställt på nästa miljon, dock väljer hon att inte ta ut svängarna för stort på en gång utan har som första mål att få ihop 100.000 kronor.

Till dig som vill vara med om det Ellinor får uppleva privatekonomiskt är hennes tips att, om du satsar på börsen, ta hjälp av en internetmäklare och välja en nybörjarvänlig portfölj där du själv bestämmer typ av bolag och branscher, exempelvis framgångsrika småbolag. Rådet är också att kika på småbolagsfonder och skugga andras val.

Var heller inte rädd att ta hjälp, tipsar hon Ellinor och berättar att det finns gott om experter på sociala medier som kan guida dig.