Dagens PS

Bomarknaden: "Det är Thedéen-effekten"

Het bostadssommar spår mäklare
Lägenhetsvisning i Årsta. Nu är det både fler visningar och fler som kommer till dem, säger Svensk fastighetsförmedling som spår en het bostadssommar. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Det är Thedéen-effekten vi ser. Riksbankens räntesänkning ger ny fart åt bostadsmarknaden. Nu tror experter på en het bostadssommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbankens räntesänkning ger skjuts åt bostadsmarknaden med ökat antal försäljningar och bostadspriser som fortsätter stiga på bred front i riket under maj.

Det är Svensk fastighetsförmedlings analys efter maj månads statistik för bostadsmarknaden.

Inte minst är det viktigt att det nu råder en balans mellan säljare och köpare för första gången på länge, säger Svensk fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander.

Sätter ytterligare fart

”Thedéen-effekten sätter ytterligare fart på bostadsmarknaden. Sedan Riksbanken genomförde sin första sänkning av styrräntan på många år i början av maj, är det allt fler intressenter som är ute och letar bostad”, konstaterar Erik Wikander.

”De senaste tre månaderna har antal bostadsrättsförsäljningar ökat med 12 procent och antal villaförsäljningar med närmare 18 procent jämfört med samma period 2023 och vi kan nu jämföra marknadstrycket med ett normalår. Extra tydligt är ökningen av spekulanter och budgivare i maj”, summerar Wikander.

ANNONS

Senaste nytt

Priserna rört sig i månader

Han påpekar att vi i flera månader sett priserna rör sig uppåt.

ANNONS

”Priserna har varit tydligt uppåt nu flera månader i rad, och ökningen är nu bred på många platser i landet, inte bara i storstadsområdena. Dessutom närmar sig nu snittpriset i Stockholms innerstad återigen 110 000 kronor per kvadratmeter drivet av det ökade intresset”.

Under maj hade Svensk fastighetsförmedling några veckor som var de bästa på många år när det gäller visningar och intresserade.

Siffermässigt hade man 27 procent fler visningar än i maj 2023.

Fler på visningarna

”Vi ser att många som börjat gå på visningar under våren nu snabbt vill igång med sina försäljningar av bostäder för att mer fritt kunna köpa rätt bostad. Det gör att utbudet av ”nya” bostäder ökar, och det är också de ”nya” bostäderna ut på marknaden som har en snabbare säljtid, då förväntningar på pris hos säljaren i dessa fall ligger mer rätt i förhållande till marknaden”, menar Erik Wikander.

Blir intensiv sommar

Viktigt är också att det råder en balans på bostadsmarknaden, enligt Svensk fastighetsförmedling.

”Om pendeln tidigare svängt från säljarens till köparens marknad, är den nu mer i balans mellan parterna, och förutsättningar för smarta affärer är bättre än på länge”.

ANNONS

”Sannolikt kommer vi att se en mer aktiv bostadsmarknad under sommarmånaderna än vad som det brukar vara ett normalt, givet det kraftigt ökade intresset och det uppdämda behovet som finns för bostadsbyte”, avslutar Svensk fastighetsförmedlings vice vd.

Läs mer:

Nu ljusnar det: Bostadspriserna fortsätter uppåt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS