Det har inneburit att spekulationsköparna har lämnat scenen, säger byggbolagets vd Johan Karlström.

ANNONS

Flertalet av de stora svenska byggdrakarna har lämnat delårsrapport. Alla pekar de på en fortsatt het byggmarknad. Och dessutom stigande vinstmarginaler på försäljningen av nyproducerade lägenheter, även om de inte direkt framhåller det.

Speciellt gäller det Stockholmsområdet, och mer exklusiva lägenheter. JM:s vinstmarginal i Stockholmsregionen har stigit till 17,4 procent, men även ute i landet har lönsamheten stigit markant, från 8,7 procent till 11,0 procent det första halvåret.

Lönsamheten beror helt enkelt på var någonstans bolagen bygger, enligt Skanskachefen.

”Vi har lägre lönsamhet i till exempel Finland, men lite högre i Sverige och Norge”, säger Karlström.

Han tror nu på en något lugnare bostadsmarknad till följd av det införda amorteringskravet. Visst finns fortsatt ett stort underskott på bostäder.

”Men det börjar bli mer balans mellan utbud och efterfrågan. Spekulationsköparna kan inte göra några snabba klipp.”

Det bidrar till att prisuppgången har avtagit, menar Karlström – något som också har synts i prisstatistiken den senaste tiden.

Byggmålet 700 000 nya bostäder till år 2025, som politiker och myndigheter satt upp, kommer aldrig att nås om det inte kompletteras med en rad stora infrastruktursatsningar, enligt Karlström.

ANNONS
ANNONS

Till exempel bygga ut järnvägskapaciteten mellan Stockholm och Uppsala. Bygger man fyra spår hela sträckan så skulle man kunna bygga 100 000 bostäder efter den sträckan och i Uppsala.
I grunden kan byggmarknaden få ytterligare hjälp av brexit, britternas planerade uttåg ur EU, som bedöms hålla räntorna kvar på de rekordlåga nivåerna en ännu längre tid.

”Den här låga räntemiljön som vi har, det gör ju att tillgångsslag som fastigheter är väldigt eftertraktat och vi säljer ju alltid grejerna så fort de är klara”, säger Karlström.

Eller via Facebook!