Amerikanska försäkringsjätten AIG är nära en uppgörelse med USA:s regering om ytterligare stöd för att förhindra kollaps, säger en källa med insyn i förhandlingarna.

ANNONS

AIG sägs få löfte om att staten ska köpa stamaktier för ytterligare 30 miljarder dollar.

AIG:s styrelse ska enligt källan under söndagen rösta om uppgörelsen, som därefter kan tillkännages på måndag i samband med att bolaget väntas rapportera en historiskt stor kvartalsförlust på 60 miljarder dollar.

Uppgörelsen sägs också innebära att AIG får bättre villkor för den tidigare statliga räddningsinsatsen och lägre ränta på tidigare beviljade lån.

Varken AIG eller centralbanken Fed ville kommentera Reuters uppgifter.

AIG räddades undan kollaps i september när myndigheterna gick in med 85 miljarder dollar i koncernen, som i princip förstatligades. Sedan dess har regeringen satt in ytterligare pengar, totalt 150 miljarder dollar. Men inte ens det verkar räcka.

ANNONS
ANNONS

Det nya räddningspaketet för AIG är ännu ett exempel på hur myndigheterna tvingas gripa in gång på gång för att undsätta finansföretag som anses för viktiga för att gå omkull. Tidigare i veckan gick regeringen med på att ännu en gång öka sin insats i bankjätten Citigroup, som skattebetalarna redan tidigare öst miljarder över.

På måndag väntas AIG rapportera en förlust på enorma 60 miljarder dollar för fjärde kvartalet, enligt amerikanska medier. Det blir i så fall den största kvartalsförlusten inom det amerikanska näringslivet, större än Time Warners förlust på 54 miljarder dollar 2002, och långt värre än AIG:s brakförlust på 24,5 miljarder för tredje kvartalet.