Dagens PS

Brexit skakar svenska storbolag: "Inte positivt"

Brexit har redan fått negativa följder för läkemedelsjätten Astra Zeneca
Brexit har redan fått negativa följder för läkemedelsjätten Astra Zeneca
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 apr. 2018Publicerad: 20 apr. 2018

Vittnar om sina farhågor i rapporten som Dagens PS tagit del av. “Brexit är en utmaning”, säger en av tungviktarna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms handelskammare och tankesmedjan Oxford Economics har analyserat vad en så kallad hård brexit innebär för Sverige. BNP väntas sjunka dramatiskt och 8.200 jobb uppges vara hotade.

Hårdast väntas smällen bli för Stockholm.

I den omfattande rapporten berättar svenska storbolags chefer om sina våndor inför Storbritanniens utträde ur EU. Det handlar om svenska börsjättar som har stora marknader i Storbritannien.

Så här kommenterar exempelvis Electrolux vd Jonas Samuelsson brexit i rapporten:

“Den brittiska marknaden förlorar fart, efterfrågan har fallit med 5 procent under fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma period 2016”, säger Samuelsson.

För Electrolux är Storbritannien en viktig marknad, betonar han.

Han bedömer att osäkerheten för bolagets framtid i landet, till följd av brexit, är stor. Samtidigt fortsätter tillväxten i övriga Europa, enligt Electrolux-chefen.

När det gäller Ericsson säger Ulf Pehrsson, vice vd i telekombolaget, att brexit under alla omständigheter får konsekvenser för telekomsektorn internationellt.

“Det är uppenbarligen inte positivt”, säger han i intervjun i rapporten men tillägger att de negativa effekterna kan komma att begränsas då det rör sig om globala produkter.

ANNONS

För läkemedelsjätten Astra Zeneca har Storbritanniens exit ur EU redan fått negativa konsekvenser, bland annat kommer företaget att tvingas rekrytera fler personer i Sverige inom kort.

“Brexit är en utmaning för hela läkemedelssektorn”, konstaterar Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige.

För läkemedelsbolaget handlar det inte minst om tester av läkemedel som nu får en krångligare process. Dessa tester måste nu – i all hast – flyttas till Astras verksamhet i Södertälje. Astra hinner inte vänta på en eventuell övergångsperiod i processen kring Storbritanniens utträde ur EU.

“Hittills har vi testat nya läkemedel i Storbritannien, men nu måste vi vara beredda på att göra det i Sverige, och som en följd av det utvidgar vi vår verksamhet i Södertälje”, deklarerar Jan-Olof Jacke i Stockholms handelskammares rapport, där han förklarar att det medför extrakostnader för bolaget men att det inte får hindra bolaget från att agera snabbt.

“Vi kan inte hamna i en situation där patienter lider för att viktiga läkemedel misslyckas med att nå marknaden”.

Fortsatt kommer Cambridge att spela en viktig roll för Astra Zenecas forskning, men koncernchefen Jan-Olof Jacke tror att det kan bli svårt att i framtiden rekrytera specialister dit på grund av brexit.

“Dessutom är det ingen tvekan om att extraordinära åtgärder kommer att behövas för att locka till sig investeringar, ett alternativ är att minska bolagsskatten.”

“När det gäller tillståndsprocesser och gränsöverskridande handel tror jag att det blir mycket svårare för en period, men hur svårt vet vi inte ännu”.

“Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta länder globalt inte är medlemmar i EU och vi har fortfarande bra samarbeten med dem”, tillägger Astra Zeneca-chefen.

ANNONS

Anna Malmhake, vd på The Absolut Company, globalt ansvarig för Absolut Vodka – världens femte största spritmärke och som sedan tio år tillbaka ägs av franska Pernod Ricard – konstaterar att brexit är energikrävande.

“Vi arbetar mycket med London i dag, de globala byråer vi anlitar mest finns där och jag oroar mig naturligtvis för hur det ska fungera i framtiden, om det kommer att bli krångligare att komma in, till exempel”, säger Anna Malmhake.

“Det finns mycket specialiserad kunskap i London som inte kommer att flytta. När beskedet om utträdet kom märkte jag på många byråer i London, som jag var i kontakt med, att osäkerheten blev stor. Men nu har chocken lagt sig, det är så mycket i London som attraherar kreativa talanger att komma dit. London uppfattas som en global stad som kommer att fortsätta locka talangintensiva branscher från hela världen. Kanske är det övriga EU-länder som hamnar utanför istället”, spekulerar hon.

Anna Malmhake befarar, säger hon i rapporten, att många svenska företag kommer att tänka att London plötsligt ligger längre bort.

“I det här läget är det viktigt att Sverige står upp för en oförändrad handel med England, det kommer vi att tjäna på. Och så hoppas jag att politikerna har lärt sig något också, hur viktigt det är att värna frihandeln för EU.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]