Idag, torsdag, går Sverige in i nästa steg för att öppna upp samhället igen efter coronapandemin. Fler restriktioner stryks, men Anders Tegnell vill inte att vi pustar ut helt.  

ANNONS

Nu går Sverige in i det tredje steget för att öppna upp landet igen. Att smittspridningen minskar och att allt fler har blivit vaccinerade ligger bakom beslutet att lyfta fler restriktioner.

Restriktionerna som lyfts

Bland annat har kravet på en viss mängd personer per kvadratmeter i butiker, nöjesparker och gym strukits. En annan restriktion som lyfts är den om passagerarbegränsningar på tåg och bussar. Men statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte att vi pustar ut. 

“Det ligger fortfarande på de här verksamheterna att se till att det inte blir trängsel. Vi har öppnat för att de kan ta större ansvar själva att organisera sin verksamhet så man kan vara fler”, säger han i Morgonstudion. 

”Vi har en fortsatt pandemi”

Folkhälsomyndigheten trycker på att pandemin inte är över. “Vi har fortsatt en pandemi och det har visat sig i många länder att det är lätt att smittspridningen börjar igen om man lättar för mycket på restriktionerna och återgår för mycket till ett liv som det var innan pandemin”, fortsätter Tegnell.

I bland annat Spanien och Storbritannien har det under senaste tiden rapporterats om en ökad smittspridning, och därför rekommenderas alla svenskar som varit ute och rest i sommar att testa sig när de kommer hem. 

“Vi måste komma ihåg att vi lättar på restriktionerna men det finns fortfarande mycket råd och restriktioner kvar och det är jätteviktigt att vi nu fortsätter att följa dem.”

Fortsatta restriktioner på nattklubbar

En plats där man valt att inte lätta på restriktionerna är nattklubbar. Detta på grund av trängseln som uppstår i sådana stängda miljöer och det faktum att unga fortfarande inte vaccinerat sig. 

Folkhälsomyndigheten följer situationen noga för att se om de lättade restriktionerna håller eller om man ska ta tillbaka någon igen.

ANNONS
ANNONS

Nästa steg i återöppnandet väntas ske någon gång i september. Förhoppningsvis ska man då stryka alla begränsningar som gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster.

Läs mer på SVT Nyheter.

Läs mer: Fullvaccinerade som får covid är ofta symptomfria – Dagens PS