Nästan var tredje anställd, 4.500 personer, ryker på statliga Arbetsförmedlingen till följd av M/KD-budgeten.

Det skriver Dagens Industri och förklarar att den omfattande personalbantningen måste ske under nästa år. Men året därpå, 2020, kan Arbetsförmedlingen börja återanställa flertalet igen, enligt tidningen, som uppger att ”osäkerhet och förvirring” nu råder om fördelningen av pengarna i M/KD-budgeten sedan övergångsbudgeten blivit överkörd.

Anslagen på arbetsmarknadsområdet skärs ner med 2,9 miljarder kronor nästa år, och arbetsmarknadsutskottets ordförande Anna Johansson (S) anser att den av riksdagens nu klubbade borgerliga budgeten saknar konsekvensbeskrivningar, ”underbyggt och slarvigt utfört”, är hans kommentar i Di.

Lena Hadad, personaldirektör på Arbetsförmedlingen, bekräftar på myndighetens intranet enligt artikeln att 4.500 personer nu riskerar att förlora jobbet.

”Vad de slutliga konsekvenserna blir är något vi får återkomma om, men vi behöver förbereda för en större omställning”, skriver Lena Hadad.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt framhåller hon att Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, räknar med att siffrorna ändras eftersom det inte torde stämma med M:s och KD:s intentioner att detta blir följden.

Myndighetens presschef Patrik Svensson säger till tidningen att besparingen, om den blir en realitet, innebär att man först drabbas av ”en tvärnit” och därefter ”måste gasa som tusan”.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, hävdar att den nu lagda budgeten betyder att Arbetsförmedlingens anslag till insatser är ”dubbelt så höga som under finanskrisen”. Svantesson säger också att Arbetsförmedlingen ”inte levererar” och är ineffektiv.

Hon anser också att myndighetens högste chef, Mikael Sjöberg, ägnar sig åt ”skrämselpropaganda”, säger Svantesson till Di, som konstaterar att Arbetsförmedlingen bland annat haft problem att hålla sig inom budgetramen för it-tjänster, extratjänster har satt ytterligare press på myndigheten, framgår det.