Dagens PS

Här är branscherna som grävde guld under pandemin

Mathem tjänade på pandemin
Under pandemin kunde bud- och kurirföretag gräva guld. Även livsmedelssektorn växte. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 08 sep. 2021

Pandemin sänkte delar av ekonomin under 2020. Särskilt hårt har resebranschen drabbats. Men flera andra branscher vann stort, visar SCB:s statistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De svenska konsumenterna tycks ha rest mindre och handlat mindre i fysiska affärer, helt i enlighet med rekommendationerna. Å andra sidan verkar vi ha beställt hem varor i större utsträckning, ätit mer, sökt patent och skrotat saker. Så ser det i alla fall ut vid en första anblick på SCB:s statistik.

Resebranschen har tappat 79 procent av sin omsättning under pandemin. Flygbolag, flygplatser, resebyråer och taxibolag har tagit den största smällen. Å andra sidan har budbranschen rekordväxt.

– Den bransch som går absolut starkast är bud- och kurirföretag. Där ökade omsättningen med 87 procent mellan 2019 och 2020, och den fortsätter att öka, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett uttalande till Göteborgs-Posten.

Han menar att ökningen skulle kunna bero på ökad näthandel, både med mat och andra varor.

En bransch som föll kraftigt under 2020 var underhållningsbranschen. Men återhämtningen under det första halvåret 2021 var desto snabbare. Mellan 2019 och 2020 tappade underhållningsbranschen 80 procent, men 2021 har den växt med hela 164 procent.

Faktum är att tillväxten är så kraftig att den har blivit en vinnare under andra och tredje vågen.

Totalt listar SCB 711 branscher, varav 188 har haft en negativ utveckling. De övriga 523 branscherna har växt.

De som har kunnat gräva guld i pandemitider är enligt SCB:s rapport framför allt budbilsföretag. Men också järnmalmsgruvor, patentbyråer, livsmedelsindustrin, skrotindustrin och handel med datorer med kringutrustning har gått starkt framåt.

ANNONS

Läs också:

Covid-19-restriktionerna hävs – krogarna jublar
TUI tror på rejält uppsving för resor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS