Pandemin sänkte delar av ekonomin under 2020. Särskilt hårt har resebranschen drabbats. Men flera andra branscher vann stort, visar SCB:s statistik.

ANNONS

De svenska konsumenterna tycks ha rest mindre och handlat mindre i fysiska affärer, helt i enlighet med rekommendationerna. Å andra sidan verkar vi ha beställt hem varor i större utsträckning, ätit mer, sökt patent och skrotat saker. Så ser det i alla fall ut vid en första anblick på SCB:s statistik.

Resebranschen har tappat 79 procent av sin omsättning under pandemin. Flygbolag, flygplatser, resebyråer och taxibolag har tagit den största smällen. Å andra sidan har budbranschen rekordväxt.

– Den bransch som går absolut starkast är bud- och kurirföretag. Där ökade omsättningen med 87 procent mellan 2019 och 2020, och den fortsätter att öka, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett uttalande till Göteborgs-Posten.

Han menar att ökningen skulle kunna bero på ökad näthandel, både med mat och andra varor.

En bransch som föll kraftigt under 2020 var underhållningsbranschen. Men återhämtningen under det första halvåret 2021 var desto snabbare. Mellan 2019 och 2020 tappade underhållningsbranschen 80 procent, men 2021 har den växt med hela 164 procent.

Faktum är att tillväxten är så kraftig att den har blivit en vinnare under andra och tredje vågen.

Totalt listar SCB 711 branscher, varav 188 har haft en negativ utveckling. De övriga 523 branscherna har växt.

ANNONS
ANNONS

De som har kunnat gräva guld i pandemitider är enligt SCB:s rapport framför allt budbilsföretag. Men också järnmalmsgruvor, patentbyråer, livsmedelsindustrin, skrotindustrin och handel med datorer med kringutrustning har gått starkt framåt.

Läs också:

Covid-19-restriktionerna hävs – krogarna jublar
TUI tror på rejält uppsving för resor