Stockholms handelskammare kallar det ”ett styrkebesked”.

ANNONS

Det är på Forbes lista över de 2.000 största globala företagen som Sverige har 27 företag med, vilket är en marginell förbättring jämfört med tidigare år.

Utom 2011. Då hade Sverige nämligen 28 företag på den prestigefyllda listan.

”Det är positivt att svenska företag är så pass framgångsrika, men konkurrensen skärps hela tiden och det krävs offensiva satsningar mot framtiden”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande där det framgår att många av de svenska företagen på Forbes 2.000-lista är verksamma i finanssektorn.

Nordea, som beslutat sig för att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors, vilket Dagens PS tidigare berättat, ligger exempelvis högst upp bland de svenska företagen på listan, ”därför bör man ta Nordeas besked om en flytt av huvudkontoret på största allvar. Sverige behöver fler huvudkontor”, anser Andreas Hatzigeorgiou.

Sverige är det land i Norden som har flest globala storföretag per en miljon invånare. Sverige noteras för 2,7 företag per miljon invånare, jämfört med 2,4 för Danmark, 1,7 för Norge och 1,6 för Finland.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har de svenska storbankerna generellt tappat på listan över tid.

”För Sverige och Stockholm är de finansiella företagen uppenbart väldigt viktiga och det är oroande att man tappar mark i den globala konkurrensen. Det skulle behövas större insatser för att göra Stockholm till ett finansiellt centrum. Då måste man också dra slutsatser på att Nordea väljer att flytta och lägga om politiken så att det blir attraktivare att ha huvudkontor i Sverige. Den införda flygskatten och diskussionerna om en bankskatt är exempel på åtgärder som försämrar möjligheten för svenska företag att agera på en global scen”, resonerar Andreas Hatzigeorgiou.