750 000 svenskar får dela på ett mångmiljonklipp när medlemmarna i OK säljer Volvohandlaren Bra Bil till Volvo.
Enligt uppgifter är köpet redan klart.
– Det pågår förhandlingar, mer vill jag inte säga, säger Britt Hansson, vd för OK Ekonomisk Förening, till Dagens PS.

Det rör på sig rejält i den svenska bilbranschen. Först köpte Volvo Cars upp återförsäljaren Upplands Motor i Stockholm i september. Och för ett par veckor sedan sade Volvo upp Bilias avtal om att sälja och serva Volvobilar i Sverige och Norge. Beskedet fick Bilias aktie att rasa 25 procent. Framtiden är osäker för 26 bilhallar runt om i Sverige.

Nu faller nästa bit på plats i pusslet om framtidens bilhandel. Volvo köper loss återförsäljaren Bra Bil från OK Ekonomisk Förening som ägt 30 procent av Volvo- och Renaulthandlaren sedan 2002. Enligt uppgifter som Dagens PS tagit del av återstår endast mindre detaljer i affären, som väntas bli klar inom kort.

Volvos plan är att samla Upplands Motor och Bra Bil i ett nytt bolag ihop med återförsäljaren Volvo Bil i Göteborg. Det nya bolaget ska satsa på framtidens modell för nätförsäljning. Bra Bil har redan uppdraget att sköta Polestars nätbaserade försäljning i flera olika centralt belägna showroom.

Polestar Space
Bra Bil hjälper Polestar med att driva deras showroom i centrala Stockholm och Göteborg.

  Volvo har en option att förvärva aktierna i Bra Bil, det pågår förhandlingar om det. Mer än så vill jag inte kommentera. Vi har varit delägare i Bra Bil sedan 2002, säger Britt Hansson som är vd för OK Ekonomisk Förening.

För de 750 000 aktiva medlemmarna i OK Ekonomisk Förening så är affären ett jätteklipp, även om många ska dela på.pengarna. Aktierna är endast bokförda till ett värde på 17,5 miljoner, trots att marknadsvärdet för 30 procent av Bra Bil torde ligga på mellan 200 och 300 miljoner kronor.

Det innebär att de mest aktiva medlemmarna i OK kan vänta sig en rejäl extra återbäring när allt är klart. Ju mer du tankat och handlat på OK-Q8, ju mer kan du få i extra återbäring på Bra Bil-affären.

– Det vill jag inte kommentera, men rent teoretiskt skulle det kunna vara så, ja, vi delar ut överskottet till våra medlemmar, säger Britt Hansson.

ANNONS
ANNONS

Kommer ni att engagera er på något annat sätt i bilhandel när ni sålt Bra Bil?
– Vi får titta på det, det är en stor omställning som sker nu inom bilhandeln och hur bilägande de ska se ut framöver.

OK äger halva drivmedelskedjan OK-Q8, även delar av laddningsföretaget Charge Amps samt OK-förlaget.

Volvo Cars har avböjt att kommentera uppgifterna om affären.