Nästa generation av Volvo Cars XC90 skulle komma nästa år, men nu dröjer lanseringen till 2022. En anledning till förseningen är att fokus ligger på elbilen XC40. Företaget avslöjar dock nya detaljer om kommande flaggskeppet. 

Di.se har talat med Volvo Cars tekniske chef Henrik Green. Han nämner fokus på elbilar som en anledning till att lanseringen har förskjutits.

”Tidslinjen har förskjutits. Tidigare sa vi 2021 för plattformen. Nu säger vi 2022. Det är inte bara en orsak bakom det utan det hänger bland annat ihop med våra planer kring elektrifiering där vi sagt att vi ska leverera en helelektrisk bil om året vilket vi håller fast vid. Det handlar om en balans kring hur mycket teknologi vi kan trycka in i våra befintliga plattformar och när vi tar det större tekniksteget i förhållande till den teknik som finns framme”, säger han till tidningen.

I höst kommer elbilen XC40, och ytterligare en elbil ska demonstreras under året, skriver di.se.

Modellen XC90 blir den första Volvo-bilen med självkörande mekanism. Företaget har valt att använda sig av det så kallade lidar-systemet, som läser omgivningen med pulserande lasersignaler.

ANNONS
ANNONS

Konkurrenten Tesla har valt att använda sig av kameror kombinerat med mjukvara och radar för den självkörande tekniken på sina bilar.

Henrik Green säger till di.se att han vågar gå emot Tesla.

”Vi är trygga med att vi gör det här med säkerheten i fokus”, fortsätter han.

Läs mer: Tvärnit för Volvo Cars försäljning i april [Dagens PS]