Dagens PS

Volvo lastbilars vd kritisk: "Jobba bort hindren"

Volvo_lastbil
Volvo lanserar konceptversionen av sin första el-lastbil för längre transporter. (Foto: Volvo)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 13 dec. 2019

Volvo lanserar nu sin första ellastbil för längre sträckor. Modellen är i konceptstadiet och företagets ansvariga går ut med några åtgärder som bör tas för att projektet ska ros i hamn. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volvo Trucks har tidigare i år börjat sälja ellastbilar för stadsbruk och har nu alltså på allvar satt igång sin satsning på motsvarande lastbilar för längre sträckor.

Bolagets företrädare pekar framför allt ut tre saker som bör utvecklas för att företaget ska kunna få ut ellastbilar på vägarna.

I ett pressmeddelande säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm att:

“Ekonomiska incitament måste skapas för de åkare som agerar pionjärer genom att välja nya fordon med lägre miljö- och klimatpåverkan”.

En annan faktor som företaget framhäver är infrastrukturen gällande elnätet. Företagets ansvarige för elektromobilitet Jonas Odermalm säger till Ny Teknik:

“Elnäten behöver ha rätt kapacitet på rätt ställen. Vi har redan sett kapacitetsproblem i Sverige, som runt Uppsala och Stockholm. Det är viktigt att jobba bort de hindren.”

Företaget nämner även förekomsten av publika laddplatser. Jonas Odermalm säger till Ny Teknik att dessa kommer ha en större vikt för privata bilägare, men att de kommer att kunna brukas av företag som Volvo och att nästa steg är “en investering i publik laddinfrastruktur” från staten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS