Volvo Cars och Geely vill skapa ett nytt gemensamt bolag för förbränningsmotorer, där både utveckling och produktion finns med i bilden.

ANNONS

Det skriver Dagens Industri.

”Vi behöver full koncentration på [elektrifiering] och det är svårt att ensamma vara ledande på allt. Samtidigt behöver vi ha riktigt bra förbränningsmotorer för våra hybrider och det är problematiskt att kunna utveckla det internt. Kan vi samordna med andra får vi mer resurser och även andra skalfördelar”, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till tidningen.

Volvo Cars har långt gångna elektrifieringsplaner. I år har man lovat att alla nya modeller ska ha någon form av elektrifiering, och den första renodlade elbilen, en eldriven XC40, ska visas upp nästa vecka.

I frågan om förbränningsmotorn har Volvo planer på att fortsätta producera dessa i närtid:

”Vi ser ingen sluttidpunkt för förbränningsmotorer när de används i hybrider. Den prognos vi har gjort handlar om 2025 och då bedömer vi att hälften av vår försäljning ska vara rena elbilar och den andra hälften kommer att vara hybrider och behöva en förbränningsmotor”, fortsätter Samuelsson i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Syftet med sammanslagningen är att skapa en gemensam motorenhet.

I dagsläget har Volvo 3.00 anställda som berörs av förändringen, och Geely cirka 5.000, men enligt Samuelsson är det inte tal om några nedskärningar.