Volvo Cars har blivit stämda för patentintrång i USA.
Teknikföretaget Paice anklagar Volvo Cars för att olovligen ha använt hybridteknik utan att ha licens.
– Vi hade hoppats att vi inte skulle behöva väcka talan mot Volvo, men det blev tydligt att det är nödvändigt, säger Frances Keenaan, ordförande för Paice till Baltimore Sun.

Det amerikanska teknikföretaget Paice LLC. har ett stort antal patent för hybridteknologi för bilar. Företaget har nu stämt Volvo Cars för patentintrång, uppger Baltimore Sun.

Företaget Paice har växt fram ur en inkubator på University of Maryland. Bakom ligger uppfinnaren Alexander Severinsky som konstruerade en hybrid redan i början på 1990-talet. Företaget licensierar i dag teknik som används i de flesta hybridfordon på den amerikanska marknaden.

Har avtal med många tillverkare

Volvo har i dag inget avtal med företaget. Men Paice licensierar sin hybridteknik bland annat till Toyota, Honda, Ford, Hyundai, Kia, Daimler och Mitsubishi.

Paice och patentdelägaren Abell Foundation anklagar Volvo för att sälja hybridbilar i USA utan att kompensera företagen för deras patenterade hybridteknologi.

– Eftersom fler och fler biltillverkare har licensierat Paice och Abells patent under det senaste decenniet, befinner sig Volvo nu som en av de sista som fortsätter att sälja hybridfordon som bryter mot kärandens patenträtt, uppger Paice i sin stämningsansökan som lämnades in dagen före julafton i federal domstol i Baltimore.

Ska ha försökt förhandla

Paice uppger att de försökt förhandla med Volvo i över ett år. Volvo ska ha vägrat förhandla om de inte först fick reda på hur mycket licensavgifter andra biltillverkare betalar. Denna information är dock konfidentiell, enligt Paice.

ANNONS
ANNONS

Paice grundades 1992 av den Rysslandsfödde Alexander Severinsky som fick de första patenten på teknologin redan 1994. Redan 1979 fick Severinsky idén till en hybrid när han köade på en bensinmack, 20 år senare stod den första prototypen klar. Volvo är inte den första biltillverkaren som har varit i luven på Paice. För drygt ett år sedan stämde Paice BMW. Tidigare har organisationen stämt och vunnit över Toyota, Volkswagen, Audi och Porsche. Företaget Paice har nu 30 olika patent på hybridteknologi runt om i världen.

Volvo Cars i USA har inte kommenterat stämningsansökan. Dagens PS har sökt Volvo Cars i Sverige för en kommentar. Det är okänt hur stort belopp Paice kräver för det påstådda patentintrånget.