Hur skulle Saab se ut som modern elbil?
Designern Jahangir Gahramanov har skissat fram Saab GT, en elektrisk återfödelse av vårt konkursade svenska bilmärke.
– Det är en helt elektrisk bil för fyra personer, med Saabs nordiska design-DNA, säger han till Dagens PS.

ANNONS

Den 19 december i år är det 10 år sedan Saab fick i konkurs och det stolta svenska bilmärket gick i graven. Nevs som köpte upp konkursboet lyckades aldrig få i gång tillverkningen av Saabs gamla modeller under annat namn.

Saab GT:s profil har släktskap med gamla tiders Saabar och drag av den nya elbilen Lucid Air. Skiss: Jahangir Gahramanov

Men det är många fans som fortfarande avgudar varumärket och hoppas på en återkomst i framtiden. Varumärket för biltillverkning ägs av försvarskoncernen Saab. Vem vet, kanske återuppstår Saab som elbil i framtiden?  Det har hänt med andra gamla bilmärken. I dag finns det helt nya möjligheter till outsourcad produktion för den som har ett attraktivt varumärke.

”Det mest originella märket”

En som hoppas är den oberoende bildesignern Jahangir Gahramanov. Han har tagit fram ett läckert koncept på en ny elektrisk Grand Tourer baserad på Saabs designarv.

Skiss: Jahangir Gahramanov

– Saab var det mest originella varumärket som har en nordisk designfilosofi och jag älskar Saab! Jag har ritat Saab GT EV, en elbil för fyra personer, säger Jahangir till Dagens PS.

Släktskap med äldre modeller

Skisserna måste sägas vara mycket läckra. Bilen har två dörrar och en ganska lång motorhuv för att vara en elbil. Den innehåller släktskap både med Saab 900, senaste generationen av Saab 9-5 och nya elbilen Lucid Air.

ANNONS
ANNONS
Skiss: Jahangir Gahramanov

Vad Saab i Linköping tycker om bilderna vet vi inte, de har inte varit delaktiga alls. Och för den som vill ha en bilfabrik så verkar Evergrande ha Nevs i Stallbackafabriken i Trollhättan till försäljning.

Fronten bär omisskännliga Saab-drag. Skiss: Jahangir Gahramanov

Tanken att Saab ska göra comeback och tillverka elbilar är kanske inte helt befängd. I förra veckan gick Youtubeprofilen Jason Cammisa från Hagerty ut och utnämnde Saab till 1980-talets Tesla. Klippet har gjort succé med nästan 600 000 tittare. Enligt Jason var Saab lika innovativa och egensinniga som Tesla. Märket var först med sidokollisionsskydd, sätesvärme och avancerat kupéfilter. Och Saab var först med turbo, åtminstone på bilar för vardagsbruk.

Var Saab 80-talets Tesla? Det hävdar det här Youtube-klippet som fått nästan 600 000 tittningar.