Transportstyrelsen gör nu sin största satsning någonsin. Ett nytt vägtrafikregister kommer att kosta cirka två miljarder kronor, och det krävs flera hundra nya it-kunniga anställda.

ANNONS

Det vägtrafikregister som finns nu bygger på teknik från 1970-talet, och är därmed förstås svårt att utveckla. Nu har Transportstyrelsen tagit beslut om att ett nytt system ska utvecklas, och det kommer att kosta miljarder. Därtill räknar man med att det tar runt tio år att få klart – och under tiden ska det gamla systemet användas.

Största investeringen någonsin

”Ett nytt vägtrafikregister omfattar en stor del av vår verksamhet, det är många områden och stora datamängder som berörs av vägtrafikregistret”, säger Ingrid Cherfils, direktör för strategisk utveckling och förvaltning på Transportstyrelsen i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.

”Det här handlar om en väldigt stor investering, den största i myndighetens historia”, fortsätter Ingrid Cherfils.

Och det är just Örebroare som kan glädjas lite extra åt projektet. Transportsyrelsen IT-verksamhet finns, till stor del, i Örebro, och det kommer att bli ganska många jobb som tillskapas genom projektet att bygga nytt vägtrafikregister.

Tvåhundra nya jobb för it-kunniga

Under 2022 beräknar man att 100 personer behöver rekryteras, året efter ungefär lika många.

”Det är naturligt att Örebro är en viktig rekryteringsort för oss”, säger Ingrid Cherfils. ”Samtidigt är vi väl medvetna att vi konkurrerar om en väldigt efterfrågad kompetens. Det tillsammans med omfattningen av rekryteringsbehovet gör att vi behöver gå ut brett på Transportstyrelsens samtliga tolv verksamhetsorter.”

Transportstyrelsen finns på tolv orter i landet och har ungefär 2000 medarbetare sammanlagt. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro, med huvudkontor och generaldirektör i Norrköping.

Vägtrafikregistret hette från början bilregistret, och var Sveriges första helt datoriserade register. Det skapades under tidigt 1970-tal, och tog över registreringen av svenska fordon. Det var i samband med det länsbokstäverna försvann från registreringsskyltarna. I och med lagändring 1 oktober 2001 bytte registret namn till vägtrafikregistret.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mätarfusket ökar snabbt – justerare säljs billigt på nätet [Dagens PS]

Läs även: Därför blir svenskarna av med körkortet – antalet ökar [Dagens PS]