Svenskt dieselförbud orsakar panik

Uppdaterad: 23 mars 2018Publicerad: 23 mars 2018
DagUtsläppen från nya bilar i Europa ökar för andra året i rad. (Foto: TT)ens Ps har tidigare berättat om att Porsche drar i nödbromsen och slutar tillverka dieselbilar efter alla utsläppsskandaler. (Foto: TT)
Utsläppen från nya bilar i Europa ökar för andra året i rad. (Foto: TT)

Det säger privat- och tjänstebilsexperten Ronny Svensson till Dina Pengar i Expressen apropå regeringens förslag om förbud mot dieselbilar i landets storstäder.

ANNONS
ANNONS

Förslaget – som klubbas i dag på förmiddagen – är linje med dieselförbuden som bland annat Tyskland fattat; och det här är ett dråpslag mot framför allt andrahandsmarknaden för dieselbilar, konstaterar Ronny Svensson.

“Det är uruselt, folk har panik”, säger han till Dina Pengar.

Nu haglar förbuden i Europa mot äldre dieselbilar. Sverige utgör inget undantag. (Foto: TT) Nu haglar förbuden i Europa mot äldre dieselbilar. Sverige utgör inget undantag. (Foto: TT)

Merparten av de dieselbilar som finns i Sverige uppfyller inte de så kallade Euro6-reglerna, men även om det nu går ett drev mot dieselbilar är Ronny Svenssons råd att inte göra något förhastat.

“Har du en äldre dieselbil så gör inget överilat. Visst kommer bilarna att vara besvärliga att köra i vissa områden i Stockholm men Sverige kommer fortfarande vara ett dieselland”, säger han.

Tipset är, om du ska sälja dieselbilen, att försöka hitta en spekulant utanför storstäderna.

Ronny Svensson tror att marknaden för dieselbilar bara får en tillfällig dipp – till jul bedömer han att marknaden återhämtat sig, förklarar han i Expressen.

"Det är uruselt, folk har panik", säger experten Ronny Svensson till Dina Pengar i Expressen om det svenska dieselförbudet. (Foto: TT / montage) “Det är uruselt, folk har panik”, säger experten Ronny Svensson till Dina Pengar i Expressen om det svenska dieselförbudet. (Foto: TT / montage)

“När folk inser att nya dieselbilar kommer att vara svindyra att köpa kommer de äldre bilarna bli högintressanta igen.”

Aftonbladet rapporterar direkt från presskonferensen om det svenska dieselförbudet och miljözonerna.

För en månad sedan berättade Dagens PS om hotet mot 15 miljoner dieselbilar.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS