Formel 1 är populärare än någonsin mycket tack vare Netflix-serien ”Drive to Survive”. Nu finns chansen att köpa en tvättäkta Formel 1-bil.

ANNONS

Den kända motorsporten Formel 1 körs på banor över hela världen med ensitsiga, specialbyggda formelbilar.

Bilarna är lågbyggda och anpassade för maximal aerodynamik. En rad regler bestämmer vilken motor som ska sitta i, och vilka komponenter drivlina och chassi ska bestå av.

Nu kan den som är sugen buda hem en helt egen F1-bil. (Foto: Sotheby’s)

Chansen att köpa en egen F1-bil

Den som någon gång har drömt om att köpa en F1-bil har nu chansen. Kostnaden för att få tillgång till den historiska racingbilen? 20 miljoner kronor.

Bilen i fråga ligger ute hos det välkända auktionshuset RM Sotheby’s som har sålt flera av de dyraste bilarna som någonsin funnits till försäljning.

Bilen heter egentligen McLaren MP4-16A-05. (Foto: Sotheby’s)

Förväntat skyhögt slutpris

Formel 1-bilen som säljs är en McLaren MP4-16 som användes i världsmästerskapet 2001. Det pris som angivits är en uppskattning om slutpriset.

Stallets dåvarande förare var David Coulthard och Mika Häkkinen. Coulthard tog hem segern i österrikiska tävlingen 2001 och Häkkinen kom trea i Kanada samma år.

David Coulthard (vänster) i Italien 2001. (Foto: TT)
Mika Häkkinen (vänster) efter ett lopp år 1999. (Foto: TT)

Är inte körbar

Värt att nämna är att den F1-bil från McLaren som nu säljs, inte är körbar.

ANNONS
ANNONS

Bilen är komplett och kan byggas om till att bli körduglig, men motorn som för närvarande sitter i är enbart för syns skull. Det man får är alltså ett dyrt konstverk att vila ögonen på.

Motorn är tyvärr inte original utan enbart för syns skull. (Foto: Sotheby’s)

Med lite tid och mycket pengar är det dock inget som hindrar att få chansen att äga och köra en fullt fungerande F1-bil med en minst sagt häftig historik.

Länk till auktionen som påbörjar budgivning lördag 26 november hittas här.