Dagens PS

Musk pressad - Tesla tappar och aktien dalar

Det är inte alltid lätt att vara Elon Musk, när elbilsförsäljningen går ner och Tesla har problem.
Det är inte alltid lätt att vara Elon Musk, när elbilsförsäljningen går ner och Tesla har problem. (Foto: Patrick Pleul/TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Året har inte börjat bra för Tesla som ser ett rejält försäljningstapp under det första kvartalet. Som ett resultat backade aktien under tisdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2024 börjar med en rejäl huvudvärk för Elon Musk.

Problemen radar upp sig, där en allt tuffare elbilsmarknad gör att konkurrensen blir allt tuffare att vinna racet. Produktionsbekymmer vid fabrikerna i både Tyskland och Kalifornien har ställt till det för Tesla, och det har även försenade leveranser genom attackerna i Röda havet.

Inte ett första kvartal som Musk hade önskat sig med andra ord.

Levererar färre Tesla-bilar

Biljätten  levererade 433 371 bilar under kvartalet, vilket är över åtta procent färre jämfört med samma period förra året.

Det ligger under vad analytikerna hade förväntat sig, där medelvärdet för sammanlagt elva uppskattningar som sammanställts av FactSet, låg på 457 000 bilar, enligt CNBC.

Aktien backar

Det var inga positiva nyheter för investerare som fick Tesla-aktien att backa med nästan sju procent och till slut landa på minus fem procent under tisdagen. Aktien kostade då 165 dollar, berättar Fortune.

ANNONS

Elon Musks fel

Medan Tesla skyller på fabriksproblem och geopolitik så finns det utomstående som inte nöjer sig med den ursäkten. En av dem är Ross Gerber, vd för Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management.

“Tesla kan inte sälja sina bilar på grund av Elon’s beteende. Låt oss sluta skylla på Houthi-rebellerna eller tyska miljöterrorister. Eller en lågkonjunktur som aldrig kom. Eller räntor. Endast en person är ansvarig för detta”, uppgav Gerber på plattformen X.

Läs även:

Aktien rusar i kinesisk Tesla-uppstickare. Dagens PS

Teslas dörrar kan bli dödsfälla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS