När man tänker på Afghanistan lär inte superbilar vara det första som dyker upp. Nu har emellertid talibanerna lanserat en bil som heter Mada 9 vars syfte är att få lite liv i ekonomin i det krigshärjade landet.

ANNONS

Syftet med bilen är att marknadsföra Afghanistan på den globala arenan och bidra med lite positiv uppmärksamhet för talibanerna.

Mada 9
Designen är inte direkt lyckad. (Foto: Mada)

Talibanerna har en annan definition av superbil

För närvarande drivs bilen av en Toyota-motor – 1ZZ-FE – som tillverkades till och med 2007. Den är 1,8-liter stor och pumpar ut upp till 132 hästkrafter. Sportigt!

Enligt talibanerna ska Mada 9 dock bli helt elektriskt på sikt. Den nuvarande motorn må vara samma som man finner i en Lotus Elise men det är långt ifrån en pjäs som hör hemma i det som ska vara en superbil.

Mada 9 är ett samarbete mellan en afghansk yrkeshögskola och en Kabul-baserad designstudio som heter Entrop. Motorn är monterad i mitten och driver bakhjulen.

talibanerna
Bilen sägs vara tillverkad för att marknadsföra Afghanistan. (Foto: Mada)

Fem år av utveckling

Bilen har varit i utveckling sedan 2018 om man ska tro talibanerna. Den visades för första gången upp av den talibanska ministern för utbildning och ska skickas runt på olika bilmässor för att marknadsföra Afghanistan.

Det finns en hel del videomaterial på bilen som bland annat visar när den bränner gummi och körs. Det finns dock ingen annan information att tillgå om bilen som exempelvis hur många ska tillverkas, vad det är för elmotor som ska sitta i, prislapp och liknande.

Det officiella språket i Afghanistan är dari, men Mada betyder ingenting på det språket. På arabiska betyder det emellertid ”punkten längst bort” vilket kan ge bakgrund till namnvalet.

Exakt när lansering sker är oklart och huruvida vi kommer att testa bilen i framtiden förblir även det ett frågetecken.

ANNONS
ANNONS

Afghanistan har en hel del problem att ta itu med och det är svårt att se att en superbil skulle lösa någon av de.  

Läs även: Talibanerna har kontroll över stora litum-fyndigheter [Dagens PS]