En ikonisk bilmodell med en legendarisk ägare.
Nu kan du bli ägare till Diego Maradonas Porsche 911 Cabriolet.
Maradona togs av polis efter att ha dragit upp bilen i 180 km/h och kört mot rött mitt i Sevilla.

Diego Armando Maradona gick ur tiden den 25 november 2020, men för många är den geniale fotbollsspelaren odödlig. Få idrottsmän från 1900-talet är lika legendariska och mytomspunna som argentinaren.

Maradonas Porsche 911 är en verkligt smakfull bil. Foto: Bonhams

Maradona var en älskare av exklusiva sportbilar och nu har en unik möjlighet att förvärva maestros Porsche 911 Carrera 2 från 1992 dykt upp. Bilen levererades ny till Maradona i november 1992 när han gjorde sin sista säsong i Europa. Nu bjuds den ut på Bonhams Paris-auktion.

Efter att ha hjälpt Argentina vinna VM-guld 1986 med Guds hand-målet och hjälpt Napoli vinna både Serie A-titlar och Uefa-cupen värvades Maradona till Sevilla 1992. Priset var 750 miljoner pesetas.

Porschen är av en mycket ovanlig lättviktsmodell. Foto: Bonhams

Fansen välkomnade Maradona som en hjälte till Sevilla och han utnämndes till lagkapten. Maradona köpte också en stilenlig bil: En av endast 1200 tillverkade Porsche 1200 964 Carrera 2 Cabriolet Turbo Look. Bilen har en skönsjungande boxersexa på 3,6-liter och 250 hk och är lättare än en vanlig Porsche 964. Toppfarten var för tiden ansenliga 260 km/h.

Maradona hade en lika tung högerfot i bilen som vänsterfot på fotbollsplanen. Vid ett tillfälle stoppades han av polis efter att kört mot rött och dragit upp Porschen i 180 km/h mitt i Sevilla.

Maradona körde 180 km/h mitt i Sevilla med Porschen – och togs av beväpnade poliser. Foto: Bonhams

Maradonas säsong i Sevilla blev ingen succé och redan i juni 1993 lämnade han klubben, det kom att bli den sista säsongen i Europa. Porschen såldes till en privat ägare på ön Mallorca som behöll den i tjugo år innan den passerade genom händerna på flera franska samlare. Trots 12 000 mil sägs bilen vara nästan som när Diego Armando hämtade ut den från Porsche och Saab-handlaren i Sevilla 1992.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera denna tidstypiska 90-tals Porsche med sin mycket färgstarka och unika härkomst, som kommer att tilltala många fotbollsentusiastiska samlare världen över, säger Paul Darvill, Bonhams European Auctions Manager.

ANNONS
ANNONS

Auktionen går av stapeln i början av mars och Maradonas Porsche förväntas inbringa uppemot två miljoner kronor. Det är omkring tre gånger mer än vad en Porsche 964 cabriolet betingar utan den unika proveniensen.

En bils proveniens har stor betydelse för värdet. Foto: Bonhams
Trots 12 000 mil på mätaren uppges bilen vara i perfekt skick. Foto: Bonhams