Dagens PS

Skrytbilen Renault 4 Laban får nytt liv

Renault
Med avstamp i denna grova konceptbil har Renault tagit fram en värdig efterföljare till gamla Renault 4L. Premiär under 2025. (Foto: Renault)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 02 mars 2024Publicerad: 02 mars 2024

Ja det är faktiskt sant. Renault skakar liv i den legendariska modellbeteckningen 4 igen. Men denna gång rör det sig om en helt annan bil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skrytbilen. Har du hört talas om den? Det var smeknamnet som Renaults klassiska lilla folkbil 4L fick i svensk folkmun efter en genialisk reklamkampanj på 1960-talet.

Kampanjen som först belyste bilens alla svagheter för att sedan växla över till dess styrkor, satte sig direkt hos folk och den lilla bilen, som förut haft smeknamnet Laban, fick nu ännu ett namn i den svenska folksjälen.

Renault Skrytbilen
Reklamen om skrytbilen fastnade i folksjälen, just för sin underbara motsägelse. (Bild: ur dåtida press)

Renault 4L har sedan dess kvalat in som en av de stora folk-klassikerna. Tillsammans med storheter som Folkvagns-bubblan, Morris Minor, Citroën 2CV och Ford Taunus var det dessa bilar som satte Europa på hjul och fick ut Svensson på vägarna.

8,5 miljoner

Modellen togs ur produktion 1994 efter 8,5 miljoner tillverkade bilar. Och sedan dess har modellbeteckningen “4” fått vila i Renaults arkiv.

Renault 4L
Renault 4L har funnits i en mängd varianter och för många olika ändamål. Här en trimmad race-version. (Foto: WikiCommons/Spanish Coches)

Men nu har arkivarien i företagets arkiv dykt ned i hyllorna. Resultatet är att en bil från Renault med beteckningen 4 på bagageluckan, snart åter kommer kunna ses på gatorna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En ny Skrytbil

Det första tecknet på att något var på gång, var när konceptbilen 4Ever Trophy visades. En grovhuggen offroadbil som flirtade vild med de ökenrally-frälsta. Men tittade du nära, så kunde du ana linjer från den gamla Skrytbilen lite här och där.

Och nu har nytagna paparazzi-bilder från vintertester i Norrland tagits på en bil som på alla sätt tagit avstamp i konceptbilen 4Ever Trophy.

Renault 4
Om du kisar riktigt duktigt så kan du faktiskt se linjer från gamla Renault 4L i den nya versionen. Självklart kommer bilen på gatan inte att bli så aggressiv som denna konceptbil, men detta är på alla sätt avstampet till det som komma skall. (Foto: Renault)

Första resultatet av Renault strategi att blåsa liv i gamla modeller och återskapa dem i en modern tappning, visades på Genève-mässan nu under veckan när nya Renault 5 hade premiär.

Att den nya Renault 4 blir en hel-elbil är ingen science fiction. Renault flyttar ny fram sina positioner ordentligt för billigare nya elbilar, där fyran blir en viktig ny bricka i spelet.

Konceptet är annars detsamma som ursprungsbilen. Fyra dörrar, kombicoupé-kaross och ett tak som lätt rundat i längsled övergår i den lutande bakluckan.

Produktionen och leveranserna beräknas komma igång under 2025.

ANNONS

Läs mer:

Och se bilder på den nya bilen här

Om storasyster till fyran här (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS