Dagens PS

Nu sätter Abarth fart på Fiats elbilar

Abarth
Nu tar Fiats trim-kamrat Abarth tag i nya Fiat 600e och släpper en riktigt elak version av den. (Foto: Stellantis)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Sedan 1949 har trimningsföretaget Abarth satt extra fart på Fiats bilar. Nu gör de samma sak igen – men nu med eldrift.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mercedes har AMG, BMW har sina M-bilar och Fiat har sedan 1949 haft företaget Abarth som satt extra fart på deras standardbilar.

Genom åren har det ju handlat om både trimning och styling. Traditionella förbränningsmotorer som skrämts upp till nya effekter parat med tekniska förbättringar på chassin, bromsar och drivlinor.

Omtvålade

Även stylingmässigt har det oftast synts tydligt att bilarna har varit inne på en rejäl tvålning. Dels självklart för imagens skull, men också för att kunna ta hand som den ökade kraft som motorerna lämnar till bilen att ta hand om.

Abarth 5002
Lilla Fiat 500e har redan Abarth klätt i en ny raceigare kostym. (Foto: Stellantis)

När nu Fiat går med hög växel in i den elektrifierade framtiden, var frågan om Abarth skulle hänga på och kliva över till el, men med samma vision som förr – att skapa busversioner av Fiats standardbilar?

Svaret blev ja. Lilla 500e har redan kommit en elakare variant och nu är det storasyster 600 som fått se sig uppdaterad i Abarths verkstäder.

ANNONS

Senaste nytt

Ett fåtal exemplar

ANNONS

Scorpionissima heter Abarths första variant på Fiat 600e. En specialbil som bara byggs i 1949 exemplar – detta för att hylla det år då Carlo Abarth grundade sitt bolag .

Företaget har denna gång tagit i rejält. Ursprungsmotorn lämnade 154 hästkrafter – dessa har nu fått rejäl förstärkning med 86 hästar till, så att motorn totalt nu lämnar 240 hästkrafter.

Specialdäck

För att ta hand om förstärkningen under huven, har körstabiliteten förbättrats rejält. Bland annat med en mekanisk differential och nya 20 tums-fälgar klädda med däckteknik hämtad från Formel E.

Vilka batterier och vilken räckvidd nya Abarth 600e kommer att få, är ännu inte släppt. Men det lär väl märkas när bilen släpps på den svenska marknaden i slutet på sommaren 2024.

Läs mer:

Fiat glider på rosa vågen (Dagens PS)

Om Scorpionissima här

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS