En privatjet för vägen – det är Audis nya lyxkoncept Grandsphere.
Den lågflygande elbilen är nästa Audi A8.
Audi Grandsphere ”körs” utan ratt och går 75 mil på en laddning. 

I veckan drar bilmässan IAA 2021 i gång i München och en av de djärvare bilarna som visas upp kommer från Audi. Nya Grandsphere är en konceptbil som visar hur framtidens elektriska lyxbil Audi A8 kan komma att se ut. Audi liknar bilen vid en privatjet för vägen.

Audi Grandsphere är hela 5,35 meter lång. Foto: Audi

Den 5,35 meter långa elbilen är fullpackad med lyx. När bilen körs helt på autopilot försvinner ratt och pedaler från kupén. Framsätena blir en förstaklass lounge med massor av utrymme.

Förutom att köra klarar bilen av flera andra uppgifter. Den informerar passagerarna om den kommande destinationen och kan själv parkera och ladda upp batterierna. Vilken drömbil.

När bilen körs, eller ska vi säga åker, på autopilot så fälls ratten in. Foto: Audi

Bilen har så kallade självmordsdörrar, och ingen b-stolpe, så insteget är otroligt enkelt. När du satt dig i bilen börjar ditt senast använda underhållningssystem att spelas, till exempel Netflix eller Spotify.

Bilen byggs på Audis och Porsches prestigeplattform PPE. Batteriet är på hela 120 kWh och sitter mellan hjulaxlarna.

Audi-konceptets två elmotorer har en total effekt på 530 kW och ett vridmoment på 960 Newtonmeter. Hjärtat i drivsystemet är 800 volt laddningsteknik som gör att batteriet kan laddas med upp till 270 kW. Räckvidden är 75 mil.

Audin klarar 75 mil på en full laddning. Foto: Audi

Accelerationen upp till 100 km/h går på fyra sekunder, det är oklart om någon måste sitta vid ratten då. Toppfarten är elektroniskt begränsad av räckviddsskäl.

ANNONS
ANNONS