Biltillverkaren Lamborghini tar farväl av Aventador som är en av företagets mest ikoniska modeller. Det blir ett riktigt fyrverkeri i kraft hos en bil.

ANNONS

Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae är sist ut i serien av modellen som efter detta går i graven. En V12:a som uppskattas av så många och det firas med att klippa till med fler hästkrafter än superversionen SJV. Det blir en hyllning från biltillverkaren till ett av sina flaggskepp.

– Aventador LP 780-4 levererar den essentiella tolvcylindriga upplevelsen i termer av oefterhärmlig design, ingenjörskonst och känslomässig körupplevelse vilket gör bilen till den definitiva Aventadoren och markerar slutet på en extraordinär era, säger Stephan Winkelmann, vd och president för Lamborghini. (Foto: Lamborghini)

Under huven

Tittar man i motorutrymmet finner man en V12:a på 6,5 liter och en effekt på hela 780 hästkrafter. Det är 40 mer än Aventador S hade och tio mer än klassiska SVJ. Vridmomentet ligger på 720 newtonmeter. 2,8 sekunder från stillastående till dess att 100-vallen sprängs och toppfarten stannar vid 350 kilometer i timmen. Drivningen sker på samtliga fyra hjul.

Lättviktare

Genom att bygga bilen helt i kolfiber väger den enbart 1,5 ton. Ett så kallat EGO-mode finns blad körlägena och föraren kan optimera allt från fjädring till stabilitetskontroll och styrning.

Bilen kommer i 18 standardfärger, men finns att få i hela 300+ färger, om köparen vill ha sin egen prägel på vrålåket. Standard är också en robotiserad sjustegad växellåda.

– Det är den sista av sitt slag. Den levererar maximalt med kraft och den sammanlagda prestanda som förväntas av Lamborghinis nuvarande V12-motor, kombinerat med vårt säregna design-dna. Aventadoren var ämnad att bli en klassiker redan från start och Aventador LP 780-4 är det vackraste uttrycket av tidlös design och tekniska lösningar i en sista utgåva: Ultimae, fortsätter Stephan Winkelmann. (Foto: Lamborghini)

Lånade stolar

Den sista versionen av den ikoniska modellen Aventador LP 780-4 Ultimae lånar sina stolar från Aventador S. Den har silverfärgade aluminiumfälgar på 20 och 21 tum. Pirelli PZero Corsa-däck är naturligt vis standard i modelles sorti från bilmarknaden. Den kommer att byggas i 600 exemplar, där 350 är coupé och 250 är roadster.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nya BMW 2-serie Coupé