Dagens PS

Kombi-döden: Volvo snart ett suv-märke

Volvo Kombi
Volvo säljer allt färre kombi-bilar. (Foto: Marcus Berggren)
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Uppdaterad: 11 aug. 2023Publicerad: 11 aug. 2023

Kombi är ett begrepp nära förknippat med Volvo, men karossformen känns allt mer hotad i produktutbudet. Detta understryks nu av nya försäljningssiffor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förra veckan kom nyheten att det klassiska svenska bilmärket slutar att sälja kombibilar och sedaner på den brittiska marknaden, med anledning av vikande försäljningssiffror.

Nu har Volvo släppt försäljningssiffrorna för den första halvan av 2023, och dessa tyder på att det inte bara är på de Brittiska öarna som allt färre köper kombibilar.

Volvo ökar Försäljningen

Totalt sålde Volvo 395 856 bilar under perioden januari till juli i år, och suvar stod för hela 81 procent av detta med 320 774 vagnar sålda.

Det betyder att den totala försäljningen har ökat med 17,8 procent jämfört med samma period förra året, då man sålde 335 964 bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nedåtgående kombi-trend

Kombimodellerna V60 och V90, samt de höjda Cross Country-versionerna av dessa, stod endast för 6,78 procent av försäljningen under perioden med 26 808 bilar sålda.

Detta är inte bara en ganska blygsam siffra sett till märkets försäljning i stort, utan betyder också att kombi-försäljningen har sjunkit med 1,89 procent.

Under perioden januari till juli 2022 sålde man nämligen 27 326 kombibilar.

Volvo-sedaner går bättre

Trots suvarnas framfart i försäljningsstatistiken ser det däremot inte lika mörkt ut för Volvos sedaner, som också har slutat att säljas i Storbritannien.

Statistiken visar emellertid att märket sålde 7 procent fler sedaner under de sju första månaderna i år jämfört med samma period förra året.

ANNONS

Siffran för januari till juli 2023 landade på 48 274 sålda sedaner, jämfört med 45 119 vagnar 2022.

Det betyder också att Volvo säljer nästan dubbelt så många sedaner som kombibilar globalt.

Eldrift en chans till vändning

Baserat på dessa siffror ser det onekligen mörkt ut för Volvos kombi-modeller även på andra marknader än Storbritannien.

I Sverige är chanserna goda att kombi-modellerna står för en större del av försäljningen, men märket kommer knappast att utveckla nya kombibilar enbart för sin hemmamarknad.

Det som kan bli kombi-formatets räddning framöver kan vara att de har bättre aerodynamik, vilket gynnar förbrukningen och därmed räckvidden.

Det känns således troligt att framtida eldrivna Volvo-modeller anammar kombi-formatet i framtiden.

Läs även: Volvo blåser kunder på pengar – missar generös rabatt

Läs även: Dödsstöten: Volvo slutar med kombi och sedan

Läs även: Kombi – vad vore Volvo utan den?

ANNONS
ANNONS
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS