Dagens PS

Koenigsegg öppnar ny fabrik

Koenigsegg
Christian von Koenigsegg. (Foto: Björn Ewenfeldt/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 juli 2023Publicerad: 11 juli 2023

Första nya svenska bilfabriken på 50 år. Den öppnar sportbilstillverkaren Koenigsegg denna vecka. Nu kan man öka produktionen med 50 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från en bil i veckan till en bil om dagen på sikt. Det är utvecklingen som blir möjlig när sportbilstillverkaren Koenigsegg denna vecka öppnar en ny fabrik utanför Ängelholm.

Fabriken är 11 000 kvadratmeter och ger möjligheter att öka produktionen av sportbilen Gemera kraftigt, säger företagets vd och grundare Christian von Koenigsegg till TT.

Första på 50 år

”Det är nog den första nya bilfabriken i Sverige på 50 år så det känns såklart jätteroligt. Den kommer att utöka vår produktion med över 50 procent och möjliggöra att vi kan gå från att bygga en bil i veckan till en bil om dagen”, konstaterar von Koenigsegg.

Det var 2020 som Koenigsegg introducerade modellen Gemera. Sedan dess har antalet anställda gått från 300 till 600 och nu räknar man med att behöva anställa ytterligare 150 personer de närmaste två åren.

”Flera hundra miljoner”

”Den här ökningen är bara tack vare Gemera-produkten. När den första versionen var klar för fyra år sedan tog vi ett beslut om en långsiktig satsning och nu exekverar vi den”, säger Christian von Koenigsegg som, utan att bli mer konkret, säger att den nya fabriken innebär en investering på ”flera hundra miljoner”.

Läs även: Koenigsegg Gemera får V8 och 2 300 hästkrafter (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS