Historien om världens lyxigaste SUV

Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2020
Historien om världens lyxigaste SUV
50 år har gått så vi blickar tillbaka på utvecklingen av Range Rover-familjen.

Den allra första Range Rovern kom 1970 och sedan dess har modellen ständigt utvecklats. Vi går igenom alla modeller i Range Rover-familjen. Här är historien om världens lyxigaste SUV.    

ANNONS
ANNONS

1969 – Den första prototypen av Range Rover Velar
Den första prototypen av Range Rover var topphemlig och ingenjörerna och formgivarna bakom det revolutionerande fordonet döpte det därför till ”Velar”, som betyder skydda eller övertäcka på italienska. För att skydda modellens identitet monterades till och med ett emblem med Velar på de första 26 prototyperna.

Boka provkörning här

Historien om världens lyxigaste SUV För att skydda modellens identitet hade tidiga prototyper Velar-emblem.

1970 – Första serietillverkade 3-dörrars Range Rover
Utprovningen av konceptbilen Velar var framgångsrik och 1970 visades den första Range Rovern upp för världen. Det var den första bilen med permanent fyrhjulsdrift och delad baklucka, överlappande motorhuv och obruten midjelinje. Bilen fick ett fint mottagande och den hyllades för sin ovanliga kombination av kompetens och elegant design.

1981 – Range Rover 4-dörrars
11 år efter första bilen nådde marknaden kom Range Rover Classic med fyra dörrar. Det gjorde bilen ännu mer användbar för en större publik.Tidig modell, Range Rover, Land Rover

Range Rover, Land Rover Range Rover har alltid varit känd för sin lyxiga framtoning.

Lyxjakten inspirerade designen

1994 – Andra generationens Range Rover
Den andra generationen var lyxigare än sina föregångare. Det var här Range Rovern fick sin ikoniska silhuett och rektangulära strålkastare i stället för runda. Den designen har stått sig under alla år och har gjort att bilen idag är omisskännlig.

Historien om världens lyxigaste SUV Det lanserades ännu mer lyx i den andra generationen av Range Rover.

2001 – Tredje generationens Range Rover
Range Rover har ständigt utvecklats genom åren och tredje generationen var den första som byggdes med självbärande kaross. Designen var inspirerad av den italienska lyxjakten Riva. Både den avsmalnande formen utvändigt och metallytorna inne i bilen.

Range Rover tredje generationen Den tredje generationens design inspirerades av motorbåten Riva.

2004 – Range Stormer Concept
Konceptbilen Stormer blev känd för all avancerad ny teknik i bilarna och blev även den kommande designriktningen för Range Rover.

Range Rover Stormer Konceptbilen Stormer.

Range Rover-familjens första sport-SUV

2005 – Produktionsmodellen Range Rover Sport
Det här var Range Rover-familjens första sport-SUV och ett bevis på Land Rovers satsning på prestanda. Bland motoralternativen fanns en imponerande kompressormatad 4,2 liters bensinmotor och bilen hade optimal åkkomfort tack vare tvärkopplad luftfjädring med olika körhöjd.

Range Rover Sport Range Rover Sport hade högre prestande än tidigare modeller.

2008 – LRX Concept
Denna ambitiösa och progressiva cross-coupé-konceptbil riktade sig till förare som ville ha Land Rovers kompetens men som nödvändigtvis inte kör i terräng. Interiören kallades ”futuristisk” av motorpressen. LRX kom även att påverka nästa Range Rover på ett avgörande sätt.

Range Rover LRX Concept LRX Concepts design var avgörande för Range Rover Evoques design.

2011 – Produktionsmodellen Range Rover Evoque
Range Rover Evoque gjorde stor succé när den visades upp på bilsalongen i Paris och kallades ”Årets bil” av många marknader. Många detaljer från konceptbilen LRX fanns kvar på lyxiga Evoque. Bland annat den nya fräscha tolkningen av den klassiska Range Rover-designen.

Range Rover Evoque Lyxiga Range Rover Evoque.

Smart körteknik för terräng

2012 – Fjärde generationens Range Rover
Det här var första Range Rovern som hade kaross helt i lättviktsaluminium och den kändes igen på sin långa hjulbas och det flytande taket. Bilen hade även den inbyggda körtekniken som automatiskt väljer den bästa fordoninställningen för terrängen, nästa generation av Land Rovers Terrain Response®-system.

2013 – Range Rover Hybrid
Den första hybriden hade förbättrad bränsleekonomi och lägre utsläpp utan att kompromissa med modellens kompetens. Bilen gav sig ut på en 1600 mil lång resa från Solihull till Mumbai via den mest prövande terrängkörningen av alla – Himalaya – för att bevisa detta.

Historien om världens lyxigaste SUV Den första hybriden i Range Rover-familjen.

Range Rover Hybrid

Stängde av gator i New York vid lanseringen

2013 – Andra generationens Range Rover Sport
Vid lanseringen av den uppgraderade generationens Range Rover Sport stängdes vissa gator i New York tillfälligt av och James Bond-skådespelaren Daniel Craig gjorde avtäckningen. V6-motorn på 3,0 liter hade ökad effektivitet.

Range Rover Sport andra generationen Andra generationen av Range Rover Sport hade högre motoreffekt.

2015 – Range Rover Sport SVR lanseras
Range Rover Sport SVR är den snabbaste Range Rovern någonsin. Den konstruerades som en högprestanda-SUV med optimal effekt och är den första modellen som togs fram av teamet på Special Vehicle Operations. Designdetaljerna återspeglar bilens kraft, som bakspoilern och de fyra ändpiporna.

Range Rover Sport SVR Range Rover Sport SVR kombinerar kraft och prestanda.

2015 – Range Rover SVAutobiography
Range Rover SVAutobiography var en höjdpunkt på lyx och förfining och omdefinierade Range Rover-upplevelsen. Detaljer som borstade aluminiumdekorer i kupén, executive-säten och att utvändigt kunna välja färg från en unik färgpalett skulle garantera den ultimata lyxupplevelsen. Strax efteråt introducerades SVAutobiography Dynamic med distinkt design och kraftfull V8-motor.

Range Rover SVAutobiography Range Rover SVAutobiography – lyx och förfining.

Range Rovers första Cab

2015 – Range Rover Evoque Cabriolet
Världens första kompakta premium-SUV och Range Rovers första bil med fällbart tak. Modellen hade kvar sin kraftfulla visuella framtoning som Land Rovers formgivare tagit fram men med ett tak med Z-fällning.

Historien om världens lyxigaste SUV Range Rover Evoque Cabriolet är första Range Rovern med fällbart tak.

2017 – Range Rover Velar
Ett tillskott till Range Rover-familjen. Range Rover Velar har rena linjer och samma kapacitet som alla Land Rovers fordon.

Historien om världens lyxigaste SUV Range Rover Velar som lanserades 2017.

2020 – Range Rover Sport PHEV
Läs allt om nya Range Rover Sport PHEV här.

Range Rover, SUV Land Rover har alltid satsat på lyx när det kommer till Range Rover. (Foto: Land Rover Media)

Närbild, Range Rover, SUV Lyxiga detaljer har alltid varit viktigt. (Foto: Land Rover Media)

Range Rover 50 år Range Rover firar 50 år i år och släpper lyxiga och exklusiva nyutgåvor av några klassiska modeller. (Foto: Land Rover Media)

Range Rover 50 år Range Rover Fifty finns i endast 1 970 exemplar, för att markera året som Range Rover lanserades. (Foto: Land Rover Media)

Range Rover Fifty (Foto: Land Rover Media)

Kort om Land Rover
I över 70 år har Land Rover skapat ikoniska bilar som tar dig above & beyond. Upptäck Range Rover och utforska alla premium SUV:ar här!

Boka provkörning här

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS