Total självkörningsförmåga är den svenska termen som beskriver Teslas Full Self-Driving-teknologi (FSD). Nu uttalar konsumentskyddsprofilen Ralph Nader kritik mot vad han anser vara bland det mest oansvariga en biltillverkare har gjort på flera decennier.

ANNONS

FSD: en arbetsskygg autopilot

Teslas FSD har mött stark opposition på senaste tiden, bland annat efter att den visat sig vara oförmögen att upptäcka barn, med risk för påkörningar som resultat.

I ett inlägg på sin blogg skriver Ralph Nader, en röst som väger tungt i trafiksäkerhetssammanhang, att Teslas sjösättning av FSD är bland det farligaste och mest oansvariga en biltillverkare har gjort på länge, och att ingen står över lagen när det kommer till dråp.

Nader menar att över 100 000 bilägare just nu kör runt med hjälp av en Tesla-autopilot vars funktionalitet brister var åttonde minut.

Han uppmanar amerikanska myndigheter att vidta åtgärder mot FSD, för att hindra ytterligare dödsfall från att uppstå till följd av nyttjande av den defekta teknologin. Nader menar vidare att den federala myndigheten för trafiksäkerhet borde använda sin befogenhet att kräva fram en återkallelse av de berörda bilarna.

Har satt käppar i den amerikanska bilindustrins hjul förr

Vem är då Ralph Nader och varför har han en blogg där han uttalar sig om fordonssäkerhet? Eller man kanske ska fråga sig varför någon läser den?

Ralph Nader är en namnkunnig motståndare till bilar med säkerhetsbrister. Mest känd är han för att ha satt spiken i kistan för Chevrolet Corvair – GM:s svar på kompaktbilar som Volkswagens – vars svansmotor och pendelaxlar ansågs ge den livsfarliga köregenskaper.

Denna spik uppenbarade sig i form av boken Unsafe at Any Speed, där också diverse andra bilmodeller fick sin beskärda del kritik.

ANNONS
ANNONS

Att blogginlägget som är föremål för den här artikeln skulle få samma genomslag är inte troligt. Åtminstone inte så länge Elon Musk fortfarande har ett Twitter-konto.

Läs även: Statement by Ralph Nader On Tesla Full Self-Driving (FSD) technology [Ralph Nader]

Läs även: mer läsning om ämnet Tesla [Dagens PS]