Ett av Geelys Göteborgsbolag har kinesiska staten som tung ägare, avslöjar Göteborgs-Posten.
Bolaget Cevt utvecklar bilar och mjukvara åt Volvo och Geely.
– Vi måste titta på den frågan, säger vd Håkan Samuelsson till GP.

ANNONS

Volvo Cars och vd Håkan Samuelsson har vid ett flertal tillfället förnekat att dess huvudägare Geely har beröringspunkter med kinesiska staten.

Men nu uppger tidningen Göteborgs-Posten i ett avslöjande att kinesiska staten är en stor ägare i Geely-bolaget Cevt som utvecklar Volvos och Geelys bilar. Bolaget har en omfattande svensk verksamhet med kontor på Lindholmen i Göteborg och i Trollhättan.

– Det är viktigt att säga att Geely Holding och Li Shufu är privata kinesiska affärsmän. De är ägare i ett bolag noteras i Sverige, som följer svensk bolagskod och som handlas i Stockholm. Det är en rätt stor skillnad mot att Volvo ägs hundraprocentigt av ett kinesiskt bolag, sade Håkan Samuelsson till SvD i samband med börsnoteringen.

Hittade koppling i bolagsregister

Enligt GP är kinesiska staten tung ägare i Cevt, China-Euro Vehicle Technology som utvecklar teknik för Volvo- och Geelybilar. Bland annat ligger bolaget bakom den så kallade CMA-plattformen som används i Volvo XC40, Polestar 2 och Lynk & Co.

Bolaget har haft över 2000 anställda i Göteborg. I dagsläget utvecklar Cevt mjukvara och molntjänster för uppkopplade och självkörande fordon.

Göteborgs-Polsten har granskat det kinesiska bolagsregistret och menar att det visar kopplingen till kinesiska staten via två bolag vid namn Hubei Jiyun Yangtze River Industry Partnership och Xi’an Jixiang Automobile Industry Partnership. Enligt GP är den kinesiska staten den verkliga ägaren till dessa bolag.

”Inga skäl att kommentera”

”Volvo Cars har inga skäl att kommentera eventuella kopplingar mellan vår huvudägare och andra företag eller organisationer. I det prospekt som presenterades inför börsnoteringen finns alla för Volvo Cars relevanta ägarförhållanden och övriga kommersiella relationer redovisade.”, skriver Jenny Åström, global pr-chef för Volvo Cars i en kommentar till GP.

ANNONS
ANNONS

Samuelsson: ”Vi måste titta på frågan”

Volvos vd Håkan Samuelsson har tidigare suttit i Cevt:s styrelse. Han kommenterar GP:s uppgifter så här:
– Jaha, vi måste titta på den frågan.

Geely uppger till TV4 att ägarstrukturen är offentlig i kinesiska bolagsregister och man generellt sett inte ser negativt på ett statligt minoritetsägande.