Dagens PS

Gnällfria bilresor tack vare matematisk formel

barn i bilbaksäte tittar på film
Om man som förälder spelar sina kort rätt kan man undvika gnälliga barn på bilresan. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 26 aug. 2022

När är vi framme? Den fruktade frågan kan komma redan innan en bilresa har fyllt 30 minuter. Tack vare en brittisk statistiker finns det nu ett recept på hur den kan undvikas helt och hållet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På uppdrag av det brittiska försäkringsbolaget LV= General Insurance har statistikern, Dr. James Hind på Nottingham Trent University, tagit fram en formel som kan förutspå när barnen kommer att börja gnälla på bilresan.

Omfattande underlag

Baserat på uppgifter från 2 000 föräldrar i Storbritannien har Dr. Hind räknat ut att det i snitt tar 70 minuter för ett barn att tröttna på bilåkande och börja ge ifrån sig oljud.

Med ett så pass stort underlag är det alla gånger möjligt att dra statistiskt säkerställda slutsatser om det undersökta fenomenet. Därför har resultatet faktiskt prediktiv användbarhet för bilåkande småbarnsföräldrar.

Tiden det tar innan ett barn kan väntas få nog påverkas av kringliggande faktorer, vilkas inverkan också har kvantifierats. Det rör sig om underhållning och mat, som kan försena ett utbrott, samt förekomsten av syskon som har motsatt effekt.

ANNONS

Senaste nytt

Gnällfria bilresor är T = 70 + 0.5E + 15F – 10S

Formeln ovan beskriver samspelet mellan faktorerna mer exakt, vilket låter föräldrar både förutspå och påverka när det börjar gnällas.

Varje minut av underhållning (E för entertainment) kan försena gnäll med 30 sekunder. Ätbara saker (F för food) kan skapa en fördröjning på hela 15 minuter.

ANNONS

Syskons närvaro (S för siblings) tidigarelägger i stället gnället med 10 minuter.

Individuella faktorer som personlighet, dagsform, och bilmodell, kan förstås innebära förskjutningar åt båda håll.

Dr. Hind menar nämligen att två barn utan vare sig underhållning eller snacks kan börja knorra på så lite som 40 minuter. Det är betydligt kortare än vad formeln antyder – alltså 70 – 10 = 60 minuter.

Hur effektiva styrmedlen mat och underhållning är, lär även det skilja sig mellan olika barn. Kids som klarar av att äta mer kan mutas med mat i större utsträckning – förslagsvis fler gånger. Är ungarna väldigt åksjukebenägna blir skärmbaserad underhållning desto mindre användbart.

förälder försöker optimera formeln för sina egna barn

Det gäller att man anpassar formeln efter sina egna barn, för att få ut så mycket som möjligt av den. (Foto: Pixabay)

Hur kan man använda formeln?

För att få ut så mycket som möjligt av den nya formeln gör man nog bäst i att observera sina egna barn. På så sätt kan man göra iakttagelser i syfte att modifiera formeln, samt identifiera de mest tacksamma formerna av underhållning och förtäring.

Antalet syskon kan man förstås sällan justera, åtminstone nedåt. Det bästa sättet att minska den negativa effekten barn i plural har på varandra, lär således vara att skaffa en bil där de kan sitta på ett visst avstånd från varandra.

ANNONS

Nya Range Rover är ett bra exempel på en sådan bil. Vad är man inte villig att betala för gnällfria bilresor?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS