Ford visar upp sin nya monsterpickup: F-150 Raptor.
Allt annat än miljömässigt korrekt med CO2-utsläpp på närmare 500 gram per km. Raptor får närmare 500 hk, och det kommer en ännu starkare version.
– Vi är särskilt stolta över avgasljudet. Kunderna ville ha ett djupare mer hotfullt ljud, och det får de, säger Tony Greco, programansvarig för F-serien.

I USA regerar fortfarande de stora pickuperna på bilmarknaden. Allra bäst säljer Ford F-150 med nästan 800 000 sålda bilar förra året. Den mest sålda versionen släpper ut mer än 470 gram CO2 per km, så det innebär att pickupen ensam släpper ut mer än 10 gånger CO2 än vad alla nya bilar som såldes i Sverige gjorde ifjol.

Ford har sagt att det ska komma elektriska varianter av F-150, och har lanserat en hybrid, men väljer nu att visa upp en ännu mer motorstark version av F-150, kallad Raptor. Bilen är en av de mest beundrade i USA och är otroligt lönsam för Ford. Bilens miljömässighet står långt ner på dagordningen trots att Joe Biden sagt sig vilja satsa på elbilar. I Sverige skulle Ford F-150 Raptor få en straffskatt på cirka 40 000 kr per år.

Nya Ford F-150 Raptor är en prestandaversion av F-150 och får närmare 500 hk

– Utöver att vara en haloprodukt, vilket är fantastiskt, är det en mycket stark affär för oss ur ett marginalperspektiv, pengaperspektiv, säger Fordchefen Kumar Galhotra under pressvisningen. Enligt Galhotra är Raptormodellen den allra mest lönsamma eftersom Ford inte behöver ge rabatter, då modellen är hett eftertraktad i USA.

Nya Raptor är baserad på vanliga Ford F-150, men har fått en rejäl uppgradering för att kunna köras snabbt i tuff terräng. Raptor har fått högre markfrigång, 37-tums däck och har 10-stegs automatlåda. När det gäller motorn börjar Ford med en V6:a med dubbelturbo och närmare 500 hk. Ford kallar den Ecoboost, men den är allt annat än miljövänlig. Senare kommer en Raptor R med ännu starkare V8-motor.

Ett års försäljning av Ford F-150 i USA släpper ut 10 gånger mer CO2 än hela Sveriges nybilsförsäljning. Foto: Ford

– Jag tycker att det är fantastiskt för våra kunder att ha det valet. Det är ett direkt svar på våra kunders behov och önskemål. Några vill ha en version med högre effekt och det är vad vi ska skapa för dem, säger Kumar Galhotra.

Raptor R är ett direkt svar på den konkurrerande Ram 1500 TRX som numera finns med en Hellcat V8 på 702 hk. Bilen gör 0-100 km/h på 4,5 sekunder med terrängdäck.

Ford är stolta över att det nya avgasljudet är mer hotfullt. Det mest högljudda läget kallas Baja. Foto: Ford

Fords nya Raptor kommer med fyra olika avgaslägen beroende på hur högljudd du vill vara: tyst, normalt, sport och Baja. Räkna med att Baja kan väcka dina grannar.

– Vi är särskilt stolta över vad vi levererar på avgaserna. Det är ytterligare ett bra exempel på hur vi alltid lyssnar på våra kunder. Kunderna sa att de ville ha ett djupare, mer hotfullt ljud från Raptors EcoBoost-motor, och de kommer att få det, säger Tony Greco programansvarig för modellen under en mediesession.

Till Sverige kommer F-150 Raptor endast via parallellimport. Fords importör Hedin Bil väljer att fokusera mer på nya elbilen Mustang Mach-E.

ANNONS
ANNONS