Dagens PS

Expert: Nu blir diesel och bensin dyrare

diesel
Dieseln och bensinen stiger snart i pris igen om experten i artikeln får rätt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 juni 2023Publicerad: 25 juni 2023

Flera faktorer eldar på de redan svängiga priserna på diesel och bensin i sommar, enligt bränsleexperten. Dags att bunkra?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Svängningarna har blivit väldigt mycket högre sedan Rysslands invasion av Ukraina”, säger Viktor Gunnarsson som ansvarar för konkurrenskraftsfrågor på branschorganisationen Drivkraft Sverige till Dagens Nyheter.

Efter Rysslands invasion stack priset på diesel i väg till över 28 kronor litern på macken i Sverige.

Bensinpriset var också skyhögt då vid pump och kostade drygt 23 kronor per liter.

Dieselpriset är mer konjunkturkänsligt än bensinpriset, enligt experten och tecknen på att det ljusnar i ekonomin får priset på drivmedlet att stiga.

Det styr priserna på bensin och diesel

Efter sanktionerna från väst mot Ryssland har processen för att ta fram diesel och olja dessutom blivit dyrare, och särskilt transportföretag med tunga lastbilar och företag som använder arbetsmaskiner drabbas när dieseln blir dyrare.

Ytterst styrs bränslepriserna av utbud och efterfrågan men i Sverige gör den ursvaga växelkursen att drivmedel blir extra dyrt då kronan rasat mot både dollarn och euron, samtidigt som priset på olja och diesel är internationellt prissatt. Skatterna på drivmedel i Sverige icke att förglömma.

Viktor Gunnarsson konstaterar att många bedömare nu tror på ett globalt konjunkturlyft, vilket normalt ökar efterfrågan och därmed driver upp priserna på både diesel och bensin.

ANNONS

Där till brukar bensinpriset, vilket främst slår mot vanliga bilister, oftast ligga högre sommartid, säger han i DN-artikeln.

Läs även: Dieseln jackpot för staten – drar in miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS