Dagens PS

Europas biltillverkare tror inte på tillväxt – ber om stöd

Mercedes-Benz fabrik i Sindelfingen i södra Tyskland. Europeiska biltillverkare går mot ytterligare ett år med minskad försäljning och de uppmanar beslutsfattare att öka sina stöd till branschen
Mercedes-Benz fabrik i Sindelfingen i södra Tyskland. Europeiska biltillverkare går mot ytterligare ett år med minskad försäljning och de uppmanar beslutsfattare att öka sina stöd till branschen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Bilbranschen kämpar för att återhämta sig från pandemin och varnar för att branschen åter är på väg mot ett år med minskad försäljning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europas biltillverkare varnar för att de åter är på väg mot ett år med minskad försäljning och uppmanar beslutsfattare att öka stöden till branschen, det rapporterar Bloomberg.

Enligt European Automobile Manufactuters’ Association, ACEA, kommer försäljningen av personbilar troligen sjunka med 1 procent i år, till 9,6 miljoner. Motgångar som Brexit, brist på halvledare, kriget i Ukraina och den energikris det orsakat, är bidragande orsaker till varför bilindustrin kämpar för att åter nå de volymer den hade innan pandemin.

Rädsla för kommande lågkonjunktur tynger biltillverkare

Biltillverkarnas oro handlade tills nyligen om produktionsbegränsningar som gör att utbudet av fordon blir begränsat, nu är det den stigande inflationen och rädslan för en kommande lågkonjunktur som tynger.

“För att säkerställa en återgång till tillväxt, med en ännu större andel av elfordons-försäljningen så att klimatmålen kan nås, behöver vi snarast de rätta ramvillkoren på plats”, säger Oliver Zipse, ACEA:s president och VD för BMW AG, till Bloomberg.

“De inkluderar större motståndskraft i Europas försörjningskedjor, en EU-lag om kritiska råvaror som säkerställer strategisk tillgång till de råvaror som behövs för e-mobilitet och en accelererad utbyggnad av laddinfrastruktur”, fortsätter han.

Ambition att bli den första klimatneutrala kontinenten i fara

Under ett tal förra månaden sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU:s ambition att Europa ska bli den första klimatneutrala kontinenten är i fara utan säker tillgång till råvaror som litium och sällsynta jordartsmetaller.

ANNONS

Den EU-lag som ACEA stödjer skulle effektivisera förfaranden och förbättra tillgången till finansiering för strategiska projekt inom gruv-, raffinerings, bearbetnings- och återvinning, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elbilar säljer nu bättre än bensin och diesel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS