På 1970-talet tillverkades en elbil på den grekiska ön Syros. Bilen hette Enfield 8000 var en av världens första massproducerade elbilar. Den utvecklades av den grekiska miljonären Giannis Goulandris.
Enfield Automotive, som företaget hette, hade sin bas på brittiska Isle of Wight – Giannis var även bosatt i Storbritannien.
Med rötter i 60-talet
På 1960-talet utforskade den brittiska staten olika möjligheter att bygga utveckla en elbil. Det var så fröet för Enfield 8000 såddes.
Bilen klarade av alla krav som att bilen ska få tillverkas i Storbritannien. Giannis blickade dock över Atlanten mot USA.
På den tiden var Ronald Reagan guvernör i Kalifornien för att stötta ett lagförslag beträffande just utsläpp hämtade han hem tre bilar med fraktflyg. Tillverkningen drog dock aldrig igång i USA och vad som hände med bilarna är oklart.

Enfield 8000 tillverkades i flera exemplar
Totalt 120 bilar tillverkades, varav 65 användes av diverse myndigheter i södra England.
Det finns en utställd på ett transportmuseum i Carlton Colville i Storbritannien.
Kort därefter flyttades tillverkningen till Grekland.
Exakt varför har aldrig kommunicerats med det sägs att det var för att den grekiska ägaren, Giannis Goulandris, var nationalistiskt lagd och ansåg att eftersom bilen var utvecklad av greker och designad av greker, borde den även byggas av greker.
Bilen ansågs ha mycket potential, inte minst i början av 70-talet när oljekrisen kom. 1977 upphörde emellertid tillverkningen, då skattesystemet i Grekland inte var gynnsamt för elbilar.
Prestanda var inte dess starka sida – den nådde 50 knyck på 13 sekunder medan toppfarten var ungefär 77 kilometer i timmen.
Räckvidden sas vara upp till 8 mil, men det var när man körde i sakta mak. Bilen passade således perfekt för stadskörning, eller körning på en liten grekisk ö.