Även om Polestar fått en kapitalinjektion som löst den akuta situationen ”blöder” elbilsbolaget fortfarande, enligt en SvD-analys.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat har Polestars ägare Volvo Cars och PSD Investment skjutit till cirka 18 miljarder kronor till Polestar genom lån.

”Det ekonomiska stödet som vi tillhandahåller tillsammans med Polestars andra huvudägare kommer att säkerställa att Polestar förblir stabila i att ytterligare leverera på sina ambitioner som ett prestandamärke för elbilar”, sa Volvo Cars finanschef Johan Ekdahl då i en kommentar.

Nu skriver SvD:s Björn Jeffery att Polestar visserligen har fördubblat sin omsättning men att det finansiella läget fortfarande är  ansträngt, ”elbilsbolaget blöder fortfarande”.

Polestar kunde inte göra en nyemission

Under årets tredje kvartal, som resultatrapporten gäller, gör Polestar en förlust på motsvarande cirka 2 miljarder kronor (196 miljoner dollar), framgår det.

Det uppges vara ett rejält lyft jämfört med samma tid i fjol, men vägen för Polestar beskrivs som fortsatt gropig när det gäller att nå lönsamhet.

Polestar
Polestars vd Thomas Ingenlath. (Foto: TT)

För Polestar fanns inget alternativ än att be sina storägare om att få låna pengar för att täcka kapitalbehovet då en nyemission skulle bli för kostsam, skriver Björn Jeffery i sin analys och pekar på den utspädning av aktien som en nyemission skulle innebära.

ANNONS
ANNONS

Till saken hör att Polestar i likhet med en rad elbilsbolag ha straffats hårt på börsen i år. Aktien uppges ha tappat mer än 80 procent av sitt värde.

Elbilsbolagen står inför tuffa utmaningar i frågan om finansiering och det kan, enligt SvD-analysen, mynna ut i både nedläggningar och konsolideringar (sammanslagningar).