Citroën C5X är biltillverkarens alternativ till en SUV. Modellen lanserades förra året och nu finns den att köpa i Sverige.

ANNONS

Precis som många andra biltillverkare har Citroën skippat sin mellanprismodell. Suvarna tar över allt mer och det finns inte längre någon ekonomi i att producera i den mellanpriskategorin.

Men Citroën gör inte som alla andra. De skippar SUV och satsar istället på en kombo-variant. Bokstaven X står för ett mellanting av SUV, kombi och crossover.

Enligt Vi Bilägare anser Vincent Cobé, Citroëns vd, att suvens dagar är räknade. Han menar att man inte ska bygga bilar som kunden vill ha här och nu, utan istället bygga bilar som kunden vill ha om fem år. Och det ska då alltså inte vara en SUV.

Citroën
Citroëns vd anser att suvens dagar är räknade och man satsar istället på ny C5X (Foto: Citroën).
Kombi
MEd C5X blickar Citroën bakåt på tidigare modeller (Foto: Citroën).
Kombi
Bokstaven ”X” talar om för oss att C5X är en blandning av en SUV, kombi och crossover (Foto: Citroên).

Komfort på franska

Med C5X vill biltillverkaren blicka bakåt mot tidigare Citroënmodeller. Men framför allt vill man göra en bekväm och komfortabel bil, som ”en flygande matta” enligt varumärket.

Gupp och ojämnt väglag motverkas med en ny teknik som är billigare än den gashydrauliska fjädringen som finns i tidigare modeller.

För att resa komfortabelt krävs utrymme. Framtill ger sätena och den avskalade instrumentpanelen intryck av ett stort och öppet utrymme. Varje passagerare kan resa bekvämt med väl tilltaget benutrymme,  bredd och generös takhöjd.

Glastaket gör också sitt till och förstärker känslan av utrymme.

CX5
Citroëns nya flaggskepp reser du i fransk komfort (Citroën).
C5X
Framtill ger den avskalade instrumentpanel intryck av ett stort utrymme (Foto: Citroën).
C5X
Med ett stort glastak förstärks känslan av större utrymme (Foto: Citroën).

 

ANNONS
ANNONS

Priset då? Jo, för den bensindrivna modellen är startpriset 399 999 kronor, och för laddhybriden är startar priset 509 990 kronor.

Bilarna börjar levereras i juli.

Läs även: Avslöjande: Nya bilder på Polestar [Dagens PS]