Carlos Sainz Sr., pappa till F1-föraren Carlos Sainz Jr., inledde det nya året med att vinna Dakarrallyts första etapp bakom ratten på en Audi RS Q e-tron E2.

ANNONS

Svenska Mattias Ekström vann prologetappen på nyårsafton, men nu har alltså stallkamraten Carlos kontrat genom att inleda det nya året med en etappseger.

Det är plattan i mattan som måste balanseras med att ta sig in i mål. (Foto: Audi)

Carlos Sainz är ingen amatör

Carlos Sainz har tidigare vunnit Dakar fyra gånger bakom ratten på en bil och är trots sina 60 år uppenbarligen någon att räkna med när Audi siktar på en pallplats under Dakar 2023.

Ekström ledde under större delen av den första etappen (av 14) men, trots en punktering, lyckades Carlos Sainz sakta men säkert klättra i placering.

Det stod initialt mellan Mattias Ekström och fransmannen Sébastien Loeb ända till slutet då Carlos visade han verkligen gick för. Loeb hamnade på en andra plats.

Audi Dakar 2023 Carlos Sainz
Det gick inte lika bra för svenskarna Mattias och Emil. (Foto: Audi)

Straff ledde till femtonde plats

Ekström kom först trea vilket han ansåg var en konsekvens av att det gick för långsamt över dynerna mot slutet av etappen.

Han missade dock en vägpunkt längs vägen och fick 15 minuter adderat till sin sluttid som straff. I sin tur hamnade han på en femtonde plats.

Tävlingen avgörs i Saudiarabien. (Foto: Audi)

Fullt ös

Den nuvarande Dakar-mästaren, Nasser Al-Attiyah, slutade på en sjunde plats i sin Toyota Hilux, två placeringar över Stéphane Peterhansel – Mr. Dakar – som vunnit rally hela 14 gånger.

ANNONS
ANNONS

Peterhansel fick två punkteringar och behövde därför köra i sakta mak till mållinjen för att klara sig genom hela etappen.

Den andra etappen går av stapeln idag – den andra januari – och består av 430 kilometers körning genom den Saudiarabiska öknen.

Läs även: Audi vill vinna Dakar 2023 med elbil [Dagens PS]
Läs även:
Djupdykning – Audis elektriska Dakarrallybil [Dagens PS]
Läs även:
Svenska förare avgörande när Audi kör Dakar med elbil [Dagens PS]